Központi lebutításról beszélt, de mire gondolt az NB II.-es edző?

Központi lebutításról beszélt, de mire gondolt az NB II.-es edző?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy vereségen akadt ki, ekkor született meg a szexista nyilatkozat.

Egy felnőtt férfi NB II.-es mérkőzést hiba központilag lebutítani

- jelentette ki Bognár György, a Budaörs szakmai igazgatója, miután csapata kikapott a Siófoktól a hétvégén.

Bognár ugyan nem részletezte, mi volt a problémája, de nagy valószínűséggel a játékvezető személyével volt baja. A meccset ugyanis Kulcsár Katalin vezette.

A nyilatkozatra Kele János futballszakíró hívta fel a figyelmet, aki szerint Bognár mondata nem szimpla bírózás, hanem vegytiszta szexizmus volt.

Nem azt mondja ugyanis, hogy a bíró itt és itt tévedett, ezt és ezt elnézte, amivel ilyen és olyan hátrányt szenvedett el a csapatom; hanem azt, hogy nőt küldeni egy NB II-es "felnőtt, férfi" meccsre önmagában is "lebutítás"

- írta Facebook-bejegyzésében.

Arra, hogy mennyire nincs előrelépés ezen a területen a magyar futballban, egy Kulcsár Katalinnal készült 2011-es Origo-interjúból idézett. A játékvezető akkor azt mondta:

tipikus helyzet, hogy ha hibázom, akkor a nézők, játékosok, vezetők nem ugyanazt gondolják, mint egy férfi bíró esetében, például, hogy >>rosszul helyezkedett, és nem látta<<. Szerintük én azért hibázom, mert nő vagyok. Az sosem merül fel, hogy én is ugyanazért hibáztam, mint egy férfi kolléga".

A 444 megkérdezte az Magyar Labdarúgó-szövetséget, mi a véleményük az ügyről, onnan azt közölték: "Az MLSZ következetesen elítéli az ilyenfajta diszkriminatív megszólalásokat. Amennyiben az arra illetékesek fegyelmi vétségnek tekintik az ügyet, akkor a szabályok szerinti fegyelmi eljárásra és fegyelmi határozathozatalra fog sor kerülni”.

Kulcsár Katalin - emlékeztetett Kele - világszinten az egyik legismertebb, legjobb, legtöbbet foglalkoztatott női játékvezető. A nyári női vb-n Stéphanie Frappart mellett ő volt még esélyes a finálé vezetésére, s ha a házigazda franciák döntőbe jutnak, valószínűleg meg is kapta volna a lehetőséget.

Hozzászólások