Az idén már 20 magyar doppingesetre bukkant a Magyar Antidopping Csoport

Az idén már 20 magyar doppingesetre bukkant a Magyar Antidopping Csoport

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az esetek legalább a fele szándékos volt a szervezet szerint.

Hétfőn derült ki, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) laboratóriumi eredmények manipulálása miatt négy évre eltiltotta Oroszországot az olimpiai és világbajnoki részvételtől.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport elnöke a DIGI Sport híradójának elmondta, hogy Magyarországon is romlott a helyzet a tiltott szerek használatának szempontjából: az idén már 20 pozitív mintát találtak, ami nagyon sok egy ilyen kis országban. Megjegyezte: étrendkiegészítőből származó stimulánsnál előfordulhat, hogy nem szándékos a doppingvétség.

A húsz esetnek viszont legalább a fele egyértelműen szándékos: szintetikus szerek, EPO, növekedési hormon, szintetikus tesztoszteron van benne. Ezeknél nem lehet azt mondani, hogy véletlenül, vagy gondatlanságból, óvatlanságból került ilyen helyzetbe a sportoló

 – mondta Tiszeker.

A MACS-elnök arról is beszélt, hogy akkor derülhet fény az érintett magyar sportolók kilétére, amikor lezárult az ügyük. Jogerős ítélet, eltiltás esetén a neveket nyilvánosságra fogják hozni az oldalukon, addig csak a sportágat jelölik meg. A jelenlegi lista szerint a doppingoló sportolók között van atléta, kerékpározó, súlyemelő és kajak-kenus.

Az érintett sportágak többsége olimpiai érdekeltségű, ami nem túl jó előjel a tokiói nyári játékok előtt.

Tiszeker Ágnes szerint naivitás azt hinni, hogy csak az oroszok doppingolnak. "Rendszerszinten, vagy olyan szinten, mint ami Szocsiban kiderült, egyetlenegy ország esetében sem bizonyosodott be, de hogy mondjuk az Egyesült Államok vagy Kína sportolói is doppingolnak, az nem kérdés.”

Hozzászólások