Két hónappal az olimpia után lehet meg a nyájimmunitás Japánban

Két hónappal az olimpia után lehet meg a nyájimmunitás Japánban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Airfinity kutatócég szakértője szerint hiába rendeltek nagyon sok oltóanyagot, a nagy része nem érkezik meg idejében.

Nem valószínű, hogy a japán kormány ígéretének megfelelően tényleg sikerül az országban az év közepére beszerezni a szükséges mennyiségű vakcinát a nyájimmunitás eléréséhez. Az Airfinity nevű brit kutatócég szakértője, Rasmus Bech Hansen szerint bár Japán minden más ázsiai országnál több oltóanyagot rendelt, a szállítás nem lesz olyan gyors, mint remélték. Így a 75 százalékos átoltottság csak nagyjából októberre, a tavalyról idén nyárra halasztott tokiói olimpia után lehet meg – írja a Reuters.

Bár Japán összesen 314 milliót rendelt a Pfizer, Moderna és AstraZeneca oltóanyagából, ami bőven elegendő a 126 milliós lakosság beoltásához, a készlethiány miatt azonban egyáltalán nem valószínű, hogy még idén megkapják a teljes rendelést. Különösen azért lehet gondban az ország, mert nagyban függ a Pfizer szállításaitól, ám elképzelhető, hogy azokat visszatartja majd az amerikai kormányzat.

Szuga Josihide japán miniszterelnök nemrég arról beszélt, országa képes lesz ellenőrizni a járványt és megrendezni az olimpiát és a paralimpiát, sőt, szerinte ez a koronavírus-járvány legyőzésének bizonyítéka lehetne, egy korábbi felmérés szerint azonban a japánok 80 százaléka szerint vagy törölni kellene a sporteseményeket, vagy még későbbre halasztani.

Ha lesz is olimpia, nem valószínű, hogy a szokásoshoz hasonló módon tartják meg. A tervek szerint márciusban dől el az esemény sorsa. A minap Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke arról beszélt, az egész olimpiai mozgalom egységes abban, hogy idén júliusban és augusztusban megrendezzék az ötkarikás játékokat Tokióban. A brit The Times azonban azt írta: az országot kormányzók koalíció arról egyeztet, hogy milyen módon lehet a legkisebb presztízsveszteséggel kihátrálni a tavalyról idénre halasztott tokiói nyári olimpia megrendezéséből. A japán kabinetfőnök-helyettes tagadta a napilap értesülései.

Hozzászólások