szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem valószínű, hogy a sportlövő részt vehet a jövő hónapban kezdődő olimpián.

Egy évre eltiltotta a Magyar Sportlövők Szövetségének (MSSZ) fegyelmi bizottsága Sidi Pétert a versenyektől, az edzésektől, mindennemű sporttal kapcsolatos tevékenységtől – értesült a Telex.

A cikk szerint a büntetést azért szabták ki Sidire, mert versenyzőtársa, Péni István videófelvétellel bizonyította, hogy a márciusi indiai világkupán hívatlanul látogatta meg a szobáját.

A Telexnek Sidi ügyvédje, Sándor Elek azt írta, hogy meg fogják fellebbezni a döntést. Arról is beszélt, hogy sportszerűtlen viselkedés miatt hozták a sportoló ellen a súlyos ítéletet, és ez azt jelenti, hogy feltehetően nem mehet a tokiói olimpiára. Az ügyvéd úgy látja, hogy amit felrónak az ügyfelének, az nem áll kapcsolatban a sporttal, ezért érthetetlen az ítélet, „ami kirívóan súlyos, megalapozatlan és súlyosan törvénysértő”.

A MSSZ következő elnökségi ülése június 17-én lesz, akkor döntenek az olimpiai csapat összetételéről. Magyarországot négy sportlövő képviselheti Tokióban, a negyedik kvótát Sidi Péter szerezte meg, ez azonban nem névre szól, hanem az országnak. Sándor szerint nem valószínű, hogy az ügyfele részt vehet a játékokon.

Sinka László, az MSSZ főtitkára azt mondta az MTI-nek, hogy ez még nem jogerős, Sidi fellebbezhet, ha így tesz, akkor másodfokon az elnökség tárgyalja az ügyet.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, Péni pozitív doppingmintát produkált az újdelhi versenyen. Ez volt az az esemény, ahol ő és Pekler Zalán nem állt ki az 50 méteres, 3 pozíciós férfi csapatverseny döntőjére, mert szerintük a csapat harmadik tagjának, Sidi Péternek a fegyvere szabálytalan volt.

Két nappal azután, hogy a Nemzeti Sport megírta, Péni lehet az a versenyző, akinek mintájában tiltott szert találtak, a magyar szövetség közleményt adott ki, amelyben bejelentette: fegyelmi eljárást rendel el a világ- és hétszeres Európa-bajnok Sidi Péterrel szemben, a fegyelmi határozat meghozataláig pedig felfüggeszteti a „sportlövő tevékenység folytatása alól”.

A döntést Péni bejelentése nyomán hozták, aki azt állította, hogy az újdelhi verseny első napján, március 18-án valaki behatolt a szállodai szobájába, ahol nagyjából 45 percet tartózkodott. Ezt bizonyítandó elküldte az esetről készült, a szállodától kikért biztonsági kamerás felvételeket is. Pénit a nemzetközi sportági szövetség (ISSF) orvosi és antidopping bizottsága felmentette a doppingvádak alól és azt állapították meg, hogy szabotázs történt.

Ki osont be titokban és miért a magyar sportlövő szállodai szobájába?

Példátlan események követik egymást a hazai sportlövészeknél. Előbb a márciusi sportlövő-világkupán Újdelhiben a magyar férfi válogatott két tagja nem állt ki az egyik versenyszám döntőjére, mert harmadik társuk fegyvere szerintük szabálytalan volt. Az elmúlt napok pedig olyan, újabb fordulatot hoztak az ügyben, amely miatt az a magyar sportélet egyik legnagyobb botrányává fajulhat.

Eddig két fegyelmi tárgyalás volt Sidi ügyében, aki levélben küldte el a bizottságnak a verzióját, azt állította abban, hogy becsalták a szobába és el akarják tiltatni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!