Az izraeli titkosszolgálat az interneten keresztül toboroz új munkatársakat; az online kampány első hetében csaknem 2500-an ajánlották fel szolgálataikat. Magyarországon egyelőre csak a hagyományos jelentkezési utak járhatóak, az interneten legfeljebb érdeklődni lehet.A Moszad honlapján héber és angol nyelven egyaránt elérhető online jelentkezési lapon a személyi adatokon kívül az iskolai végzettségre, a nyelvismeretre, a katonai képzettségre is kíváncsiak, de külön oldalt szenteltek annak, hogy megtudják: a jelentkező hol, mikor, mennyi időt és milyen célból (tanulás, munka stb.) élt külföldi országokban. Az izraeli szolgálatot az is érdekli, hogy az illető korábban jelentkezett-e már a Moszad kötelékébe, s ha igen, eljutott-e az elbeszélgetésig vagy sem. A potenciális kémek személyesebb megismerése érdekében egy legfeljebb 1000 szavas vallomást várnak a jelentkezőktől - választ arra, mi ösztönzi őket arra, hogy az ügynökség kötelékébe álljanak.

Jelenleg főként angolul jól beszélő pszichológusokat, buszsofőröket, pincéreket keresnek a szolgálatnál, a többieknek maradnak a kisebb hírszerzői munkák. Aki akarja, a jelentkezés mellett megoszthatja a Moszaddal azon értesüléseit is, melyek szerinte „veszélyesek lehetnek az állam biztonságára”. Az online akció sikeresnek bizonyult: a kihirdetését követő első héten csaknem 2500 ember ajánlotta fel szolgálatait.

Az izraelivel ellentétben a német hírszerzésnél (BND) nincs online jelentkezés – írja a Der Spiegel német hetilap. A szolgálat iránt érdeklődőknek itt levelet kell írniuk a BND pullachi központjának, majd részt venniük egy kilenchónapos kiképzésen.

A magyar titkosszolgálatoknál sincs interneten keresztüli jelentkezés. Bár a Nemzetbiztonsági Hivatal weboldalán minden kritérium fel van tüntetve, illetve a felvételi eljárást is részletezik (írásbeli előszűrés, műveleti munkára való alkalmassági vizsgálat, pszichológiai vizsgálat stb.), az önéletrajzot egy postafiókcímre kell elküldenie az érdeklődőknek.

A hírszerzőket alkalmazó Magyar Köztársaság Információs Hivatala is csak postai úton várja az önéletrajzokat, de a weboldal nemcsak száraz információkkal szolgál. Az érdeklődök például belekóstolhatnak a kriptográfiába is – jóllehet az oldal szerkesztői szerint a hivatal szakembereinek az oldalon feltüntetett rejtvényekhez képest jóval nehezebb feladatokkal kell megbirkózniuk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kihagyná az ajándékvadászatot a tülekedő tömegben? Így készítsen tuti ajándékot otthonról

Kihagyná az ajándékvadászatot a tülekedő tömegben? Így készítsen tuti ajándékot otthonról

1000 lóerős Cadillac állítja falhoz a BMW M5-öt és az AMG E63-at

1000 lóerős Cadillac állítja falhoz a BMW M5-öt és az AMG E63-at

Zsíros fegyverüzletet mondana fel Kanada Hasogdzsi halála miatt

Zsíros fegyverüzletet mondana fel Kanada Hasogdzsi halála miatt

231 brit kocsmában betiltották az egyik legnagyobb karácsonyi slágert

231 brit kocsmában betiltották az egyik legnagyobb karácsonyi slágert

Trump bevetette a protekcionizmus prófétáját

Trump bevetette a protekcionizmus prófétáját

Hatalmas tűz miatt kellett kiüríteni a chesteri állatkertet - videó

Hatalmas tűz miatt kellett kiüríteni a chesteri állatkertet - videó