szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az alábbi oldalakon mindenféle stílusú fontot találunk, általában...

Az alábbi oldalakon mindenféle stílusú fontot találunk, általában ingyen (azért általában, mert akadnak közöttük olyanok is, amelyek csak magánhasználatra ingyenesek, amúgy fizetni kell értük). A különféle készletek felhasználási lehetőségeire az oldalakon, vagy a letöltött ZIP fájlokban mindig van utalás, de ezúttal olyan oldalakat válogattunk össze, amelyeken otthoni használatra szinte minden esetben ingyenesek a letölthető anyagok.

http://www.dafont.com
Ez az egyik legnagyobb, ráadásul a legjobban felépített gyűjtő oldal. Minden fontról részletes nézőképet kapunk, sőt, akár saját szöveggel is kipróbálhatjuk őket még letöltés előtt, a weboldalon. 

A letöltést jelző gomb fölött láthatjuk, hogy milyen licenc alá esik az adott készlet, a gombon pedig azt is, hogy milyen rendszerre szánták a csomagot (Mac vagy Windows).
A hatalmas gyűjteményben kereshetünk, vagy használhatjuk a különböző kategóriákat a szűréshez.

http://www.1001freefonts.com
Meglehetősen nagy múltú oldal, amely nemrég újult meg. Itt is kipróbálhatjuk a fontokat a letöltés előtt egy saját mintaszöveg megadásával, majd választhatunk, hogy Windowsra vagy Macre kívánjuk-e letölteni azt, amelyik megtetszett. 

Van keresési lehetőség, és szűrhetünk ábécé vagy éppen kategóriák szerint. A letölthető készletek ingyenesek, de ha hajlandóak vagyunk némi pénzt áldozni, 7000 betűkészletet tölthetünk le egy mozdulattal, 20 dollárért innen. A pénzünkért cserébe extraként kapunk még egy fontkezelőt és nyomtatható katalógust is, ami segíti a kiigazodást a 7000 fontkészlet között.

http://simplythebest.net/fonts
Remek kis gyűjtemény, amelyben kategóriák vagy ábécé szerint tallózhatunk, sőt, keresési lehetőség is van, ha valamilyen konkrét fontra fájna a fogunk.

Minden készlet esetében láthatjuk, hogy milyen platformra lehet őket letölteni (Macen persze használhatók a windowsos TTF fontok is), illetve azt, hogy milyen licenc alá esik az adott betűkészlet. Sajnos a nézőkép itt nem olyan „beszédes”, és testre szabható mintaszöveget sem használhatunk, gyakorlatilag a font nevét látjuk leírva, az adott betűkészlettel.
Ettől még persze érdemes itt is körülnézni, ha valami egzotikus készlet után kutatunk.

http://www.fontstock.net
Szintén méretes gyűjtemény, ahonnan díjmentesen tölthetjük le a fontokat. Itt is kapunk nézőképet, bár nem olyan részletesen (karakterenként), mint a dafont.com-on. Itt csak egy mintaszöveget láthatunk az adott készlettel kiírva.

Némi pluszt azért jelent, hogy a felhasználók osztályozhatják is a különféle fontkészleteket, de erre meglehetősen kevesen veszik a fáradságot. Kategóriák nincsenek, van viszont betűrend és keresési lehetőség.
Ha valaki nem akarja külön letöltögetni a fontokat, hanem a teljes gyűjteményt szeretné egyetlen kattintással beszerezni (ez több mint 10000 font), akkor viszont egy jelképes, 12 dolláros összeget kell fizetnie az oldal fenntartóinak.

http://fonts500.com
Ezen az oldalon 500, az oldal szerkesztői által a legjobbnak ítélt ingyenes fontkészletet találunk, amelyek csak arra várnak, hogy letöltsük őket. Semmiféle szűrési vagy keresési lehetőség nincs, de az 500 fontot gyakorlatilag öt kattintással végignézhetjük.

Persze az internet tele van még további ingyenes fontgyűjteményekkel, így itt csak azt az ötöt soroltuk fel, amely szerintünk a legjobb (ez persze ízlés és nézőpont kérdése).
Vannak kifejezetten egy adott témával foglalkozó oldalak is. Ilyen például a http://www.geocities.com/rovasiras/betuk, ahonnan rovásírásos fontokat tölthetünk le, de például van olyan oldal is, ahonnan magyar betűkészletekhez juthatunk, kifejezetten Machez.
Igaz is, magyar. Sajnos a gyűjtő oldalakon a legtöbb készlet nem tartalmaz ő és ű karaktereket (némelyik egyáltalán ékezetes karaktereket sem). Ilyenkor rövid szöveg esetében esetleg „repülő ékezetekkel” helyettesíthetjük a hiányzó ékezeteket, de hosszabb szövegnél ez már kényelmetlen. Vagy kénytelenek vagyunk átszerkeszteni az adott készletet egy programmal, vagy be kell szereznünk egy honosított változatot (ez utóbbi általában már pénzért szokott menni, hiszen a fontok készítése és honosítása nem sufni-tuning jelleggel működik). Logókhoz, vagy rövid feliratokhoz persze kitűnőek az ingyenes fontok is, ráadásul rengeteg olyan is van, amely valójában nem is karaktereket, hanem különféle témájú ábrákat tartalmaz. Ezeket kitűnően alkalmazhatjuk grafikák, kiadványok készítésekor.

Egy valamit azért érdemes szem előtt tartanunk: ha túlzottan telepakoljuk a gépet fontokkal (legyen szó windowsos PC-ről vagy Maceről), azért általában nem szokott hálás lenni egyik rendszer sem (általában a rendszer, vagy az alkalmazások betöltésének lassulásával kell „fizetnünk”). Viszont az is kényelmetlen tud lenni, ha az embernek mindig törölni/telepíteni kell a készleteket, attól függően, éppen kellenek-e vagy sem.

Ilyen esetekben érdemes valamilyen fontmenedzser alkalmazást használni, amely képes aktiválni vagy letiltani a telepített fontokat. Macen remek ingyenes alternatíva a Linotype FontExplorer X, amelynek elvileg készül a Windowsos változata is. Windows alatt az egyik legjobb megoldás a FontExpert használata, amely sajnos fizetős.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Vám- és áfamentességgel segítik a koronavírus-járvány elleni küzdelmet

Vám- és áfamentességgel segítik a koronavírus-járvány elleni küzdelmet

A tények embere, aki nemcsak a koronavírussal harcol, hanem Donald Trumppal is

A tények embere, aki nemcsak a koronavírussal harcol, hanem Donald Trumppal is

„Nagyon szeretnénk gyereket, azért vagyunk itt”

„Nagyon szeretnénk gyereket, azért vagyunk itt”