szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyetlen atomként működő, de akár több tucat ezüst- vagy más fématomból álló különleges kémiai halmazt sikerült létrehozniuk a hollandiai Delfti Műszaki Egyetem kutatóinak.

A Science című tudományos folyóiratban közölt módszer szerint a kutatók az ezüstöt rendkívül magas hőmérsékletre hevítették, amiből aztán egyedi atomokból álló gőz keletkezett. A gőzben keringő atomok végül spontán módon csoportosulnak. Laboratóriumi körülmények között 9, 13 és 55 atomos halmazokat figyeltek meg, amelyek mindegyike energetikai szempontból stabilnak bizonyult. Hasonló "szuperatomokat" már 2005-ben létrehoztak az Egyesült Államokban alumíniumból, de tulajdonságaikat mindeddig nem tanulmányozták.

Az első megfigyelések szerint az atomhalmazok a kiinduló fém egyetlen atomjaként viselkednek, mintha egy "háromdimenziós periódusos rendszerben" az érintett elemmel szemben lenne a helyük. A kémikusok reményei szerint a "szuperatomok" kristályos szerkezetben számos különleges mágneses, optikai vagy elektromos tulajdonsággal rendelkezhetnek, megnyitva az utat eddig elképzelhetetlennek tartott technológiák kifejlesztése előtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Biden megvált Trump kólarendelő gombjától

Biden megvált Trump kólarendelő gombjától

Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

Matolcsy: Magyarország három háborút vívott 2020-ban

Matolcsy: Magyarország három háborút vívott 2020-ban