Névtelenül netezhetünk a Pirate Bay új szolgáltatásával

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hétfőn indult el a Pirate Bay adminisztrátorainak új szolgáltatása. Az IPREDATOR Global Anonimity Service 7 dolláros havidíj fejében biztosítja a névtelen internetezést és a hírek szerint különös helyzettel találkoznak a hatóságok, ha az megpróbálnák elkérni az IPREDATOR-t használó internetezők személyes adatait, írja a Wired.


Az IPREDATOR gyakorlatilag egy VPN (virtuális privát hálózat)-szolgáltatás, amivel titkosítani tudjuk internetes forgalmunkat, így biztosíthatjuk azt, hogy a helyi internetszolgáltató vagy egy kíváncsi harmadik fél nem tudja megvizsgálni, milyen oldalakon böngésznk vagy milyen fájlokat töltünk le torrentoldalakról.

A szolgáltatás válasz az áprilisban életbe léptetett svéd IPRED törvényre, aminek értelmben a szerzői jog tulajdonosai elkérhetik az internetszolgáltatóktól azon forgalmi adatokat, amikkel pontosan azonosítani lehet a fájlcserélőket.

A The Pirate Bay hétfőn jelentette be, hogy a szolgálatatásra 180 ezer érdeklődő jelentkezett, közülük az első háromezer már megkapta meghívóját, az első hónapban pedig az apróbb technikai problémák kiküszöbölése után várhatóan minden előzetes jelentkező kipróbálhatja a rendszert.

A TorrentFreak hírportál szerint a névtelenséget biztosító szolgáltatások leggyengébb láncszeme kivétel nélkül az, hogy mi történik a felhasználói adatokkal, hiszen a törvény kötelezi a szolgáltatás adminisztrátorait arra, hogy adják át nekik a felhasználók adatait. Az IPREDATOR esetében azonban ez már nem fordulhat elő, ugyanis a Pirate Bay emberei azt állítják: a rendszer nem naplóz semmilyen adatot, amivel azonosítani lehetne a felhasználókat.