szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Sőt, a kérdés visszafelé is feltehető: mivel konvertáljunk egy mobillal...

Sőt, a kérdés visszafelé is feltehető: mivel konvertáljunk egy mobillal rögzített videót az ismerőseink számára is lejátszható formátumba? Már persze ha nem vesszük rá őket mondjuk a VLC Media Player használatára...
Egyik - ingyenes - kedvencünk erre a célra Windowson a FormatFactory, amely rippel és konvertál (mellesleg nem csak DVD filmeket, hanem bármilyen videók, képet, hangot, audio CD-t) is.
Igazán all-in-one alkalmazás, nehéz vele versenyezni, ismer szinte minden népszerű formátumot. Mondjuk DVD rippelés és videókonvertálás terén még a Handbrake is jól teljesít, ráadásul utóbbi cross-platform, vagyis megy OS X, Windows és Linux alatt is.

Ha viszont éppen nincs szükségünk DVD rippelésre, csak egy egyszerűen használható (állítgatásoktól mentes) és megbízhatóan működő videókonvertálóra, amely egy mozdulattal konvertál bármilyen videót kedvenc hordozható lejátszónkra, akkor érdemes próbára tenni az EncodeHD nevű kis alkalmazást.
Ahogy az már lenni szokott a hasonló programoknál, ez is a nyílt forráskódú FFmpeg-re épít (többek között). Telepíteni elvileg nem kell, elegendő bemásolni egy tetszőleges mappába, így elvileg akár hordozható alkalmazásként is definiálhatnánk, de mivel szüksége van a .NET 2.0 Frameworkre, én nem szeretem az ilyen programokat a portable kategóriába sorolni. Szóval ha van Framework a gépen (Vistán és Windows 7-en adott), akkor megúsztuk, ha nincs (XP-n ez az alap felállás), akkor azt még előtte telepítenünk kell. Ezt leszámítva az EncodeHD rendkívül felhasználóbarát.
Elindítása után egyszerű fogd és dobd módszerrel kell neki megadnunk a konvertálandó videókat és a legördülő listából kiválasztani a megfelelő célformátumot. Nem kell bajlódnunk a beállításokkal, csak annyit kell tudnunk, milyen eszközre konvertálnánk az adott videót (Backberry, iPhone, Playstation 3, XBox 360, Zune, iPod, PSP stb.).
A kimeneti mappát azért megadhatjuk (ha nem a forrással egy helyre akarjuk tenni a konvertált videókat), illetve beállíthatjuk a 4 GB-nál nagyobb fájlok darabolását is, vagy hogy az MPEG-4 kódolásnál a H.264 codecet szeretnénk használni.
Konfigurálási lehetőséget tehát alig találunk benne, így elsősorban kezdőknek ajánlott, nekik viszont nagyon jó szolgálatot tehet. Ha nagyobb tudású konvertálóra van szükségünk, a cikk elején említettek mellett érdemes még kipróbálni a Kapcsolódó anyagokban találhatókat is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Thürmer Gyula meglátogatta Aljakszandr Lukasenkát

Thürmer Gyula meglátogatta Aljakszandr Lukasenkát

Csontrészeg kamionos cikázott az M3-son, miután több autót összetört

Csontrészeg kamionos cikázott az M3-son, miután több autót összetört

Meghalt az idős nő, akinek a férje naponta adott szerenádot a kórház előtt

Meghalt az idős nő, akinek a férje naponta adott szerenádot a kórház előtt