szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mostantól nem kell többet tartanunk attól, hogy mit iszunk külföldi útjaink során. A spanyol Rovira i Virgili Egyetem kutatócsoportja ugyanis olyan bioszenzort fejlesztett ki, ami annyira érzékeny, hogy már azt is jelezni tudja, ha 5 milliliterben talál 1 baktériumsejtet - írja a Singularity Hub hírportál.


A spanyol csoport olyan módszert fejlesztett ki, amivel DNS- és RNS-darabokat szénszálas nanocsövek belsejébe tudtak kötni, az így létrejövő kémiai mechanizmus révén pedig képesek voltak baktériumokat érzékelni igen kis mennyiségben is. A csoport először a hastífuszt okozó Salmonella typhi baktériumra készítette el  kémiai érzékelőjét - a WHO világegészségügyi szervezet adatai szerint a betegségnek évente több mint félmillió halálos áldozata van.

A bioszenzor kellő fejlesztés után biztonságos és hatékony tesztmódszerként szolgálhat, ugyanis a vizsgált vízmennyiségben képes másodpercek alatt észlelni a baktériumok jelenlétét. A DNS-darabok pár másodperccel azután, hogy a szalmonellabaktériumok közelébe kerültek, hozzájuk kapcsolódtak, ez pedig azonnal érzékelhető elektromos jelzést adott.

A rendszer különlegessége az, hogy képes azt is jelezni, ha 5 milliliter vízben egy baktérium van, illetve milliliterenként képes maximum 1000 darabig megszámolni a sejtek mennyiségét. Így nem csak azt tudjuk megmondani, hogy van-e a tesztelt vízmintában patogén, hanem azt is, hogy ezekből mennyi van, ez pedig doktoroknak és járványkutatóknak felbecsülhetetlen segítséget adhat a jövőben. A csoport jelenleg más baktériumokkal is működő észlelőmechanizmusok kifejlesztésén dolgozik.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!