Legális fájlcsere-linkek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A cím kapcsán jogosan merülhet fel a kérdés: legális, legális… de melyik országban? Nos, azt nem nehéz kitalálni, hogy nem az Egyesült Államokról lesz szó.

Az USA-ban várhatóan soha nem lesz legális a fájlcsere, sőt, előbb-utóbb valószínűleg a zenehallgatást is büntetik, vagy mindenkinek füldugóval kell majd járnia az utcán, nehogy jogdíj fizetése nélkül jusson hallójárataiba egy-két dallam.

De hagyjuk most az USA-t, s koncentráljunk inkább Európára. Pontosabban Spanyolországra. Jesus Guerra bártulajdonos, aki imádja a zenét. Éppen ezért szabadidejében weboldalt üzemeltet, ahol linkek találhatók az eDonkey fájlcserélő hálózaton található filmekre és zenékre.

Persze Spanyolországban is van „Artisjus”, csak náluk SGAE (Sociedad General de Autores y Editores) névre hallgat a szervezet. A SGAE úgy érezte, itt az ideje, hogy ők is lépjenek, így perbe fogták az oldal üzemeltetőjét. A fő indok az volt, hogy a szóban forgó oldalon csak úgy hemzsegnek az illegális tartalmakra mutató linkek, DVD-rippek, MP3 albumok, miegymás. Mi történt? A techline.hu cikkéből kiderül.

 

Hozzászólások