szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az Acer TimelineX 4820TG se nem gigantikus óriás, se nem apró mütyür.

Az Acer TimelineX 4820TG se nem gigantikus óriás, se nem apró mütyür. Átlagos méretű (342 x 245 x 25 mm), viszont a notebookok között kellemesen kecsesnek tűnő gép. Mindebben persze az is közrejátszik, hogy 14”-os, LED-es kijelzőt kapott. Nagyjából kétkilós súlyával még abszolút a hordozható kategóriába esik, a billentyűzet pedig kifejezetten kényelmesen használható, nagy méretű (érdekes, hogy a bal oldali Shift billentyű mérete a karakteres billentyűkével egyezik meg, a jobb oldali viszont pont ennyivel nagyobb, mint a megszokott Shift billentyűk, szóval ez mondjuk egy kissé faramuci tervezés, amit szokni kell). Ugyancsak kényelmesen használható a „tapipad”. A TimelineX valóban minden mozdulatra úgy reagál, ahogy kell, és erre mi például különösen kényesek vagyunk. Ráadásul multitouch mozdulatokat is használhatunk (például kétujjas nagyítás és görgetés stb.). A többségtől eltérően itt a touchpad nem pont középen helyezkedik el, hanem kicsit balra tolva, de ez maximum látványnak zavaró kicsit, a használatot nem különösebben zavarja, mi több, hétköznapi feladatoknál kicsit talán még jobban kézre is esik (jobbkezeseknek), mintha középen lenne. Mondjuk játéknál esetleg útban lehet a másik kezünknek, illetve nagy kezűek véletlenül is hozzáérhetnek ilyenkor (már ha valaki egyáltalán szokott touchpaddel játszani mondjuk FPS játékokat).

Ha már úgyis a szokatlan dolgoknál tartunk, akkor felhívjuk a figyelmet, hogy senki ne keresgélje feleslegesen a DVD meghajtó Eject gombját a megszokott helyen, vagyis a meghajtó ajtajának szélén, közepén. A gomb ugyanis a billentyűzet fölötti részen, a jobb felső sarokban kapott helyet. Mellesleg teljesen praktikus dolog, díjazzuk az ötletet, ahogy díjaznánk azt is, ha mondjuk a hangerőszabályzó gombokat is ott helyezték volna el külön, és nem az FN gombbal párosított kurzormozgatókkal kellene vacakolni, ha hirtelen kell elhalkítani egy véletlenül felüvöltő játékot vagy videót. Hasonlóan jól jönne egy wifi és bluetooth ki- és bekapcsoló gomb, de ezt is az Fn + F3 gombbal kell megoldanunk, mire is megjelenik egy kis ablak a képernyőn, ahol megszabhatjuk, hogy mi legyen be-, illetve kikapcsolva.

A DVD kiadását itt kezdeményezhetjük

Mindezt persze gyorsan meg lehet szokni, és onnantól kezdve már kifejezetten jóban leszünk a géppel, különösen, ha megtudjuk, mire képes!

Erősödés
A korábbi változatokhoz képest erősebb processzort kapott a gép, az általunk tesztelt példányban például egy Core i5-ös (430M) volt, de kapható Core i7-es verzió is.
Az i5-öes egyébként nagyjából már mindenre jó, amit egy hordozható munkagéptől elvár az ember, különösen az alapból mellékelt 4 GB RAM memória társaságában. Még az előre telepített Windows 7 Home Premium is zökkenőmentesen üzemelt a használat során.

Kevésbé zökkenőmentes viszont a videovezérlők közötti váltás, amit a gép az Apple MacBook Prójával szemben nem képes automatikusan elvégezni a háttérben, a felhasználási módtól függően. Itt sajnos nekünk kell manuálisan, egy külön kis programban beállítanunk, hogy az Intel energiatakarékos vezérlőjére van-e szükségünk, vagy egy kis játékhoz, komolyabb munkához támadt kedvünk, és inkább az ATI Mobility Radeon HD 5650-et vetnénk be.

Kézzel válthatunk a grafikus vezérlők között

Értelemszerűen internetezéshez, irodai munkához, egyszerűbb játékokhoz bőven elég az Intel vezérlője is, de azért ha komolyabb játékkal vagy 3D-s alkalmazással ügyködünk, érdemes átállni a nagyobb teljesítményre. Persze az is pozitívum, hogy ez a lehetőség egyáltalán adott, hiszen így a TimelineX kifejezetten jól megállja a helyét, mobil játékgépként is.
Aki inkább az online közösségi életre „bukik”, az bizonyára értékelni fogja, hogy 802.11n-es, vagyis gyors wifi hálózatokba is bejelentkezhetünk a géppel.

Finomhangolás

Ráadásul ha energiatakarékos módban dolgozunk, akár 8 órát is kibír egy töltéssel, szóval ebből a szempontból is jól sikerült kis masinával van dolgunk (mondjuk bekapcsolt wifi mellett ez az érték inkább 6 óra körül van).
A 640 GB-os merevlemez szintén jó választás volt a tervezők részéről, ekkora tárhelyen már bőven elférnek filmek, zenék, fotók, játékok, alkalmazások.
Ám hogy ne legyen minden fenékig tejfel, csatlakozók tekintetében már akadnak hiányosságok, nincs Firewire, és a mostanában divatos eSata is lemaradt. Cserébe van viszont négy darab USB (egy a bal oldalon, három a jobb oldalon), egy LAN és egy HDMI csatlakozás, no meg egy VGA kimenet. És persze mi lenne velünk füles- és mikrofoncsatlakozók nélkül, így hát ilyenek is akadnak. Amit pedig esetleg Bluetooth (2.1) segítségével tudunk csatlakoztatni, azzal máris megspóroltuk egy USB-t.

Windows 7 64 biten

Ahogy azt az elején már említettük, a gép egy 14”-os, LED-es háttérvilágítású kijelzővel rendelkezik, amelynek kifejezetten szép képe és színei vannak, viszont nem mindenki fogja szeretni a tükröződő felület miatt (amúgy szerintünk simán megszokható). Emellett a betekintési szöge sem túl jó, így ha valakinek éppen mutogatunk valamit, nem árt, ha inkább mögülünk figyel.

Mindent egybevetve, nagyon jó kis gép az Acer TimelineX, még akkor is, ha a fentebb vázolt apró problémák némi kompromisszumra kényszerítik az embert. Ha viszont ezekkel megbarátkoztunk, kifejezetten szeretni fogjuk ezt a notit, amely 240 ezer forint körüli árával kifejezetten a jó ár/érték arányú modellek közé tartozik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Notebook hét a Techline-on

Tipp-csokor notebookosoknakElső körben korábbi cikkeinkből készítettünk egy...

techline.hu Tech

Tipp-csokor notebookosoknak

Az elkövetkező napokban tehát minden nap szolgálunk 1-1 notebookokkal kapcsolatos anyaggal:...

380 delfin pusztult el Ausztrália partjainál

380 delfin pusztult el Ausztrália partjainál

Mint a dominó, úgy dőlnek a Marvel-bemutatók

Mint a dominó, úgy dőlnek a Marvel-bemutatók

Nem lesz idén Nobel-díjátadó ünnepség

Nem lesz idén Nobel-díjátadó ünnepség