szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A régi szép időkben még a „szemmel tippelés” megoldást használták a grafikusok – mondanunk sem kell, ez milyen...

A régi szép időkben még a „szemmel tippelés” megoldást használták a grafikusok – mondanunk sem kell, ez milyen hatékonysággal működött. Az internetnek köszönhetően azután olyan mértékben elszaporodtak az elérhető betűtípusok (eddig még senki nem számolta össze mindet, de valószínűleg több százezer; esetleg millió létezik), hogy már nem érdemes találgatni.

Később megjelentek a különböző „betűfelismerő” szoftverek és pluginek, ezek azonban többnyire nagyon drágák (és sokszor megbízhatatlanok is). Szerencsére erre a problémára is van már online és ingyenes megoldás, a mókás nevű „What The Font” nevű weboldal.  (Azért mókás, mert rövidítve „WTF”, ami az angol szlengben mást is jelenthet…). Lássuk, hogyan működik!

Nos, az oldal kezelése nagyon egyszerű: bármilyen betűtípus fajtáját kideríthetjük, sőt rögtön ajánlatokat és linkeket is kapunk a letöltéshez; ha nem is a konkrét betűhöz (mert esetleg az fizetős), de egy ahhoz hasonló vagy ugyanabból a betűcsaládból származó verzióhoz. A betűk felismeréséhez egy képre lesz szükségünk: ez lehet fotó, logó, egy weboldal logója vagy bármi egyéb. Csak töltsük fel a képet, vagy adjuk meg a kép URL-jét, és máris indul az elemzés. Ha ki akarjuk deríteni egy webes elem (pl. logó, menüpont stb.) URL címét, és képről van szó (CSS esetében ugyebár felesleges a dolog, hiszen ott könnyen kideríthetjük a használt betűtípust), csak kattintsunk rá jobb egérgombbal, és máris megkapjuk a közvetlen címet. A Techline logó címe pl. ez: http://techline.hu/skins/default/img/techlinelogo.jpg 

 

Le sem kell töltenünk: csak adjuk meg a címet, és a WTF máris kielemzi a képet. A következő képernyőn meg kell adnunk, hogy az algoritmus helyesen ismert-e fel minden betűt: ha valahol korrigálni kell, csak írjuk át a betűket. Ha nagyon kalligrafikus és bonyolult betűtípust akarunk azonosítani, akkor előfordulhat, hogy minden egyes betűt kézzel kell beírnunk: ez sem gond, csak írjuk a megfelelő kép alá a megfelelő karaktert. Ha készen vagyunk, és a képernyőn látható minden karakter alatt a megfelelő betű látható, csak nyomjunk a „continue” gombra, és máris kapjuk az eredményt, és persze a letöltési linkeket a hasonló, esetleg ugyanolyan betűtípushoz. 

Ha a keresett betűtípus esetleg fizetős lenne, akkor sincs gond: az oldalon rögtön meg is tudjuk vásárolni. Persze ha spórolni akarunk, akkor inkább az ingyenes alternatívákat érdemes átnézni – a legtöbb esetben eléggé hasonlóak ahhoz, hogy a végeredmény kielégítő legyen. Az sem utolsó szempont, hogy az oldal segítségével megtudhatjuk a keresett betűtípus nevét, így ha van egy óriási fontgyűjteményünk (és melyik grafikusnak nincs?), akkor máris megtalálhatjuk, amire szükség van.

 

Sőt ha nagyon profinak érezzük magunkat, akkor még egy mókás (ám egyáltalán nem könnyű) online tesztet is elvégezhetünk a WTF segítségével: lássuk, meg tudjuk-e mondani ránézésre, hogy a világ két legnépszerűbb betűtípusából, illetve betűcsaládjából (Arial és Helvetica) éppen melyiket látjuk a képernyőn?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!