Újabb olcsó okostelefonok a piacon

Újabb olcsó okostelefonok a piacon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A világ két legnagyobb mobiltelefon-gyártója, a Nokia és a Samsung Electronics olcsó okostelefon-modelleket mutatott be szerdán, hogy megvédhessék piaci részesedésüket az Apple offenzívájával szemben.

A Reuters hírügynökség értesülése szerint a felső kategóriás okostelefon-piacon már uralkodó pozíciót szerzett amerikai számítástechnikai vállalat az iPhone 4 egy olcsóbb változatának piacra dobására készül. A Samsung négy új modellel gyarapította Galaxy készülékcsaládját, a Nokia pedig három új okostelefon-készülékkel bővítette kínálatát, melyek saját Symbian operációs rendszerének egy újabb változatával futnak.

"Az okostelefon-gyártók egyre lejjebb ereszkednek a modellek ranglistáján, hogy tömegcikkekkel célozhassák meg a széles vásárlóközönséget, elsősorban Kínában és Indiában" – mondta Lee Seung-woo, a Shinyoung Securities piaci elemzője. "Törvényszerű piaci trendről van szó, ami egyúttal azonban a haszonkulcsot is csökkenti, tehát csak néhány nagyobb gyártó maradhat fenn."

A Nokia annak ellenére is a Symbian operációs rendszer mellett döntött új olcsó okostelefon-modelljeinél, hogy már bejelentette annak leváltását a Microsoft mobil operációs rendszerére. "A Symbian egy újabb verziójának alkalmazása az olcsó Android-készülékek felé tett megfelelő lépés, a Nokiának azonban meg kell győznie mind a hálózatüzemeltetőket és a fejlesztőket, mind pedig a felhasználókat arról, hogy van még a Symbian operációs rendszernek jövője" – mondta a CCS Insight elemzője, Geoff Blaber.

©

Az olcsó okostelefonok piacát – ahol jellemzően a hálózati szolgáltatók ingyen adják a készüléket egy-két éves hűségnyilatkozat fejében – a Nokia és a Samsung uralja, de részesedésüket egyre erőteljesebben szorongatják más gyártók, a ZTE Corp., a Huawei Technologies és más, márka nélküli készülékgyártók. A Samsung előrejelzése szerint 2015-re a 200 dollár alatti "olcsó" okostelefon-modellek teszik majd ki a teljes okostelefonpiac több mint felét, szemben a tavalyi 16 százalékkal. A piaci növekedés nagyobb részét a feltörekvő térségek adják majd, ahol a haszonkulcs is lényegesen alacsonyabb a fejlett piacoknál.

A dél-koreai vállalat az Apple legnagyobb riválisa az okostelefonpiacon, eladásai alig egymillióval maradtak el a második negyedévben az Apple 20,3 milliójától. A Google Android 2.3-as verziójú operációs rendszeren futó új Galaxy-modellcsaládot a jövő héten a németországi IFA szórakoztató-elektronikai vásáron mutatja be a Samsung. Az első Galaxy-modellt 2010 júniusában mutatta be a Samsung, melynek második verziója, a Galaxy II idei áprilisi bemutatása óta már több mint 5 millió példányban kelt el.