Hétfőn jelentősen változik a Google kereső működése

Hétfőn jelentősen változik a Google kereső működése

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Google a zenei kiadók és a hollywoodi filmstúdiók nyomására döntött keresője algoritmusának módosítása mellett.

Amikor rákeresünk valamire a Google keresőjében, a találatokat a háttérben dolgozó egészen összetett algoritmusok alapján számítja ki a Google. Előrébb kerül az az oldal, amely a kulcsszavak alapján relevánsabb, amelyre többen linkelnek, amely gyorsan töltődik be – és nemsokára az is számítani fog, hogy az oldalon minél kevesebb legyen a jogsértő tartalom.

A nagy zenei kiadók és filmstúdiók korábban olyan törekvéseket is mutattak, melyek alapján a jogsértő tartalommal rendelkező oldalakat egyáltalán ne mutassa a kereső – sőt, az év elején hírhedtté vált amerikai SOPA törvényjavaslat egyenesen a szolgáltatókkal blokkoltatta volna ezeknek az oldalaknak az elérését. Ezekhez a törekvésekhez képest mindenképpen szelídebb a Google-re történt mostani hatás, hiszen a jogsértőnek vélt tartalmakat is mutató oldalak nem kerülnek ki a keresőből, csupán a találati lista későbbi helyein láthatjuk majd őket.
©
A Google-höz befutó szabadalmi bejelentések száma az utóbbi időben jelentősen megsokszorozódott: több panaszt dolgoznak fel naponta, mint 2009-ben összesen, az elmúlt hónapban például összesen 4,3 millió URL-t vizsgáltak át ilyen bejelentés után. A vizsgálatok eredménye jövő héttől lesz érezhető a keresőben.

A Guardian című lap szerint a Google mostani engedékenysége mögött az állhat, hogy a kiadók eddig az ellenállás miatt nem engedték meg, hogy a cég az USA-n kívül is elindíthassa zenei és mozis szolgáltatásait. Végeredményben tehát kaphatunk is valamit a keresési listáink megbolygatásáért, igaz, azért a valamiért – a jogsértő tartalmakkal ellentétben – már fizetni kell majd.