szerző:
hvg.hu/MTI

Orbán Viktor Kibertér-konferenciával kapcsolatos elkötelezettségét dicsérte a brit külügyminiszter, aki a csütörtökön kezdődő találkozó miatt érkezett Budapestre és a magyar kormányfővel és Martonyi János külügyminiszterrel is tárgyalást folytat majd - közölte Nagy-Britannia budapesti nagykövetsége.

"Üdvözlöm Orbán Viktor miniszterelnök úr vezető szerepét és elkötelezettségét, melynek eredményeképpen Budapest ad helyet a Kibertér-konferenciának" - idézte William Hague brit külügyminisztert a szigetország budapesti követségének közleménye.

"A rendezvény célja az egy évvel ezelőtt Londonban elfogadott innovatív napirend továbbvitele. A mai megbeszélés kritikus időben zajlik, hiszen a globális gazdaság összehúzódóban, a kibertérben elkövetett bűncselekmények pedig terjedőben vannak. Nagy várakozással tekintek a konferencia elébe, ahol beszédemmel az innováció, a szabadság és az együttműködés fontosságának hangsúlyozása mellett magam is az internet előnyeinek védelméről és a kibertér biztonsági kérdéseiről szóló vitát kívánom előmozdítani" - tette hozzá Hague.

A nagykövetség szerint Hague budapesti látogatása során kétoldalú megbeszéléseket folytat Orbán Viktor miniszterelnökkel és Martonyi János külügyminiszterrel is.

"Nagy örömömre szolgál, hogy újabb budapesti látogatás keretében erősíthetem meg a Magyarországgal ápolt, már eddig is szoros kétoldalú kapcsolatainkat. Európai uniós partnerekként és NATO-szövetségesekként szorosan együttműködünk Magyarországgal, most pedig közösen hívunk fel mindenkit sürgős cselevésre annak érdekében, hogy a kibertér előnyeit a jövő generációi számára is fenntarthassuk" - közölte Hague a közlemény szerint.

Orbán a Kibertér-konferencián azt mondta, az informatikai szektor fejlesztésének ígéretes jövője van Magyarországon. Szerinte a magyarok mindig is élen jártak az informatikai szektor fejlesztésében: elég csak a matematikus Neumann Jánosra, továbbá a beszélőgépet feltaláló Kempelen Farkasra vagy a BASIC komputernyelv megalkotójára, Kemény Jánosra gondolni.

Orbán hozzátette, hogy az infokommunikációs technológia területének nemcsak komoly múltja van Magyarországon, hanem ígéretes jövője is.

Bár az informatikai szektor meglehetősen tőkeigényes terület - folytatta -, a tapasztalatok azt mutatják, hogy még "egy olyan méretű, tőkeszegény ország is képes komoly teljesítményt felmutatni, mint a mi hazánk. Ez valószínűleg azért van így, mert a kibervilág nemcsak az adatállományra, hanem elsősorban a szürkeállományra épül".

Már a konferencián William Hague azt mondta, nemzetközi konszenzusra van szükség a kibertér jövőjének alakításában, ez sürgős és megkerülhetetlen feladat.

A brit tárcavezető szerint azért is elengedhetetlen az országok közötti konszenzus megteremtése, mert a szervezett kiberbűnözés hatalmas fenyegetést jelent. Gyakoriak a jól szervezett számítógépes támadások a kormányok és a vállalatok ellen, és mivel a kiberbűnözésnek nincsenek határai, minden országot érinthet, össze kell fogniuk a megoldásért - tette hozzá.

Hague arról is beszélt, hogy több országnak nincs megfelelő számítógépes infrastruktúrája a támadások kivédésére, ezért segíteni kell nekik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csinált egy 5 perces videót a Leica, Kína azonnal betiltotta a cég nevét

Csinált egy 5 perces videót a Leica, Kína azonnal betiltotta a cég nevét

Annyi bevétele lett a felcsúti akadémiának, mint egy évvel korábban a teljes NB I.-nek

Annyi bevétele lett a felcsúti akadémiának, mint egy évvel korábban a teljes NB I.-nek

Itt az új Kia Stinger GTS, amivel könnyű a gumiégetés

Itt az új Kia Stinger GTS, amivel könnyű a gumiégetés

Autós cégek is beszálltak az adományozásba a Notre-Dame javára

Autós cégek is beszálltak az adományozásba a Notre-Dame javára

Ketten megsérültek, amikor egymásba futott két autó Zuglóban

Ketten megsérültek, amikor egymásba futott két autó Zuglóban

4 általános munkahelyi baki és megoldásuk

4 általános munkahelyi baki és megoldásuk