Erre vártunk: íme a világ első ingyenes és korlátlan tárhelye

Erre vártunk: íme a világ első ingyenes és korlátlan tárhelye

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Láttunk már olyan oldalakat, amelyek korlátlan és ingyenes online tárhelyként reklámozták magukat, de azoknál mindig volt valami megkötés, például a feltölthető fájlok méretében. A Hive esetében ilyen nincs. Aki nagyon sok GB-nyi dokumentumot, videót, filmet, képet és zenét szeretne a felhőben tárolni, itt tényleg megteheti ingyen.

Az előző héten nagyon sok olvasónk már annak is örült, hogy bemutattunk egy olyan lehetőséget, amely az 5 legnépszerűbb felhőszolgáltatást egy helyen kezelhetővé teszi, ezzel pedig egy oldalon tölthető, kezelhető és szerkeszthető 52 GB-nyi dokumentum, videó, film, kép és zene. Most itt van egy szintén ingyenes, de korlátlan lehetőség. A Hive esetében ugyan nincs lehetőség arra, amit a Jolicloud Drive a képekkel tud művelni, és nem is írhatjuk át dokumentumainkat, de nem is erre találták ki, hanem arra, hogy a világ első ingyenes és korlátlan online tárhelye legyen. Ezt ígérte már más szolgáltatás is, de mindig valami megkötéssel. Itt erről nincs szó, bármilyen méretű fájlt feltölthetünk és megnézhetünk, egyedül a hirdetéseket kell eltűrnünk, de azok is úgy vannak elhelyezve, hogy szinte észre sem vesszük.

©

A béta állapotban működő Hive web alkalmazását megnyitva Facebook, Google vagy e-mail fiókunkkal regisztrálhatunk, ha pedig ez megvan, már használhatjuk is saját, korlátlan online tárhelyünket. Bal oldalon a kék színű "Add files to your Hive" lehetőségre kattintva három módon tölthetünk fel fájlokat: számítógépünkről kiválasztva, a Dropbox fiókunkból lementve és link segítségével, amely például torrent linkeknél működik egyszerűen, hiszen csak be kell másolni, és a fájl máris a Hive fiókunkba töltődik le.

Alap mappákat (dokumentum, videó, zene, fotó) kapunk a fiókunkhoz, de újakat is létre lehet hozni, a feltöltött fájlokat pedig oda áthelyezhetjük. Ehhez duplán kell kattintani az adott fájlra, vagy kijelölt fájlcsoportra, de a második kattintásnál nyomva kell tartani az egeret, majd a kívánt mappára húzni a fájl(oka)t.

A szolgáltatásnak természetesen van fizetős verziója – bár amíg béta állapotban van, minden ingyen működik –, de olyan sok plusszal nem szolgál. A prémium változattal eltűnnek a hirdetések, valamelyest gyorsabb a le- és feltöltés, illetve HD minőségben játszhatók le a videók, filmek és zenék. A hirdetéseket egyébként szinte észre sem lehet venni, csak akkor látjuk őket, amikor egy fájlra kattintunk, itt megjelenik az átnevezési, a letöltési és a kommentelési lehetőség, jobb oldalon pedig egy rublikában mindig látható egy hirdetés.

©

A kommentelési lehetőség nem véletlen, hiszen a Hive közösségi szolgáltatásként is működik, ahová a Facebook, a Twitter, a Google+ és a Tumblr segítségével is hívhatunk ismerősöket, akikkel könnyedén meg is oszthatunk dokumentumokat. A Hive-on belüli ismerősök száma határozza meg a Prémium csomag díját: 10 vagy annál kevesebb hive-os barátnál 9, 11 és 50 közötti ismerősnél 6, 51 és 100 között pedig 3 dollárba kerül havonta, 100 fölötti ismerősnél pedig ingyenes. Amíg béta állapotban van, minden ingyenes, de a fizetős opció tényleg csak a hirdetésekre, a sebességre és a lejátszásra van hatással, tárhelyként viszont a béta állapot után is ingyen és korlátlanul funkcionál majd.

Ami még hiányzik hozzá, az a mobilos alkalmazás, a fejlesztők ígérete szerint hamarosan Androidra és iPhone-ra is elérhető lesz.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.