Ez lett az ember-gép mérkőzés harmadik fordulójának eredménye

Ez lett az ember-gép mérkőzés harmadik fordulójának eredménye

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyar idő szerint kora reggel került sor a Google mesterséges intelligenciájának és a világ legjobb Go játékosának újabb összecsapására.

A két és fél ezer éves kínai játék, a Go igazi szellemi kihívás, és most már nemcsak az ember, hanem a gép, pontosabban a Google mesterséges intelligenciája számára is.

A keresőóriás még 2014 januárjában vette meg (650 millió dollárért) a DeepMind Technologiest, azt a céget, amelyik neurális hálózatokkal és gép tanulással foglalkozott. Sokan azonban csak 2015 végén hallottak róla először, amikor a neurális hálózatok és a gépi tanulás kombinációját alkalmazó AlphaGo programnak sikerült legyőznie egy profi Go-játékost.

Az igazi nagy megmérettetést azonban ez az év hozta el, az AlphaGónak a világ legjobb játékosával, a dél-koreai Lee Sedollal kell megmérkőznie egy ötfordulós bajnokságban. Az első két meccset a gép nyerte (a részletekről itt és itt olvashatnak), és – magyar idő szerint – ma kora reggel került sor a harmadik fordulóra.

©

De nem várokoztatjuk tovább olvasóinkat, és eláruljuk: ismét csak a gép nyert, és ez az összesített három győzelem igazi mérföldkőnek számít a mesterséges intelligencia történetében. A harmadik játékban különösen brillirozott az AlphaGo, igen trükkösen navigálva olyan játékállásokat hozott létre, amilyenek eddig még nem voltak a rangadóban.

Ezzel azért még nincs vége, Sedol még megmentheti az emberek becsületét, vasárnap és kedden kerül sor a két utolsó fordulóra. A mérkőzéseket, illetve a sajtótájékoztatót megnézhetik a DeepMind YouTube-csatornáján.