Ilyen még nem volt: földrengésnek ellenálló házat nyomtattak

Ilyen még nem volt: földrengésnek ellenálló házat nyomtattak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Lehet, hogy megszületett a megoldás az olcsó, ennek ellenére földrengés biztos épületek előállítására.

Szinte elpusztíthatatlannak mondanak egy 400 négyzetméteres, kétszintes pekingi villát, amelynek nemcsak az a különlegessége, hogy akár a 8-as erősségű földrengésnek is ellenáll, hanem az is, hogy mindössze 45 nap alatt készült el. Bár a pontos ára ismeretlen, azonban a projekt mögött álló kínai HuaShang Tengda cég állítja, sokkal kevesebbe került, mintha a hagyományos építészeti eljárásokkal készült volna.

©

A villát egy helyen készítették, kis túlzással, egyben nyomtatták 3D-ben, nem úgy, mint az egyéb oilyesfajta épületeket, amelyeknek részeit külön printelik, és egy későbbi időpontban állítják össze. Ehhez persze új nyomtatási technológiára volt szükség, amelyet, akárcsak az irányító szoftvereket, kifejezetten erre a munkára fejlesztettek. Mintegy 20 tonna betont használtak fel, és számítógépes program irányította a teljes folyamatot.

Az építő cég szerint sikerült bebizonyítaniuk, hogy lehet olcsón, gyorsan, környezetbarát anyagokkal olyan jól kinéző házat építeni, pontosabban nyomtatni, amelyik még a természet megpróbáltatásainak is ellenáll.