szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint két tucat szakember állítja: a mesterséges intelligencia kapcsán nem(csak) a lázadó robotoktól, de saját magunktól is félnünk kell. Egy tanulmányban foglalták össze, miért.

Régóta komoly vita folyik arról, hogy a mesterséges intelligencia képes-e egy nap az ember fölé kerekedni, és így potenciális veszélyt jelent-e ránk nézve, vagy ez nem fog bekövetkezni. Stephen Hawking például meglehetősen borúsan látja a dolgotMark Zuckerbergnek azonban félig teli van az a bizonyos pohár. Bár a felvetés mindkét oldalról jogos, ez még mindig csak a történet egyik fele. Mert míg sokan a gyilkos robotok miatt aggódnak, a dolognak volna egy másik aspektusa is: az emberi tényező.

Sokan úgy vélik, nem is a gépek lázadásától kell igazán tartanunk, hanem attól, hogy az emberek rossz célokra használják majd az eszközt. Ennek kapcsán több mint két tucat szakember – köztük például Elon Musk OpenAI nevű szervezetének képviselői – egy olyan tanulmányt készített, ami épp ezekre a veszélyekre hívja fel a figyelmet. Az előrejelzés egyik megállapítása szerint:

ha a jelenlegi trendek folytatódnak a következő 5 évben, arra számítunk, hogy jelentős mértékben megnő a hackerek képessége arra, hogy károkat okozzanak a digitális és robotizált rendszerek segítségével.

A szakemberek szerint az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy a mesterséges intelligencia használata jelentős mértékben csökkenti a különböző kibertámadások költségeit, hiszen azokhoz már nem feltétlenül kell emberi erőforrás. Ilyen lehet például, ha a kiberbűnözők adatokat akarnak lopni tőlünk. A rendszer feltérképezi a különböző személyeket, majd átverős e-mailekkel, chatbotokkal keres meg bennünket, hogy kiadjuk a jelszavunkat. Persze egy ilyen rendszer létrehozása nem megy egyik pillanatról a másikra, de miután elkészült, bármennyiszer be lehet vetni.

©

Egy másik, igen komoly probléma, hogy a mesterséges intelligencia segítségével bárkit "le lehet utánozni". Egy néhány perces tanulás után a gép már képes leutánozni a hangunkat, így bárkinek a beszédét meg lehet hamisítani. És ez már nemcsak az adathalászat miatt lehet elképesztően veszélyes, hanem az álhírek terjedését is erre fűzhetik fel a kibernűnözők. Az arcfelismerés segítségével pedig bárkit be lehet azonosítani egy pillanat alatt – elég csak a kínai rendőrök szemüvegére gondolni. A deepfake videók készítéséről már nem is beszélve.

Mindezek mellett olyan veszélyek is leselkednek ránk, amelyek néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlenek lettek volna. A terroristák képesek lehetnek egy takarító robotba bombát telepíteni, majd megcélozni vele egy épületet vagy személyt: a gépi látással mindkettő sikeresen végrehajtható lehet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!