szerző:
hvg.hu

2019. február 1-jétől lesz olyan mobil, ami után 11 ezer forintnak megfelelő dollárt kell fizetnie készülékenként a gyártónak a Google felé, ha azt akarja, hogy a Google szolgáltatásai, így a Google Play rajta legyen a mobilon.

Finoman szólva sem kezdődött túl jól a nyár a Google számára. Az Európai Bizottság rekordösszegű, 1400 milliárd forintnak megfelelő bírságot szabott ki a cégre, mert vizsgálatuk szerint a keresőcég komoly előnyhöz jut azáltal, hogy az Androidot használó telefongyártóknak kötelezővé teszi egyes Google-alkalmazások telepítését.

A Google előbb fellebbezett a döntés ellen, majd végül mégis elfogadta azt, ami azt is jelenti, hogy a cégnek változtatnia kell: fel kell hagynia az eddig folytatott gyakorlatával. A változtatás a gyakorlatban azt jelenti: a jövőben olyan androidos telefonok is megjelennek majd az unió területén, melyeken sem a Google Search, sem a Chrome böngésző nem lesz megtalálható. Az appok természetesen utólag, a vásárlást követően is telepíthetők lesznek bármikor, bármelyik készülékre, ilyesfajta korlátozásról tehát nincs szó.

©

A Google ugyanakkor az Európai Bizottságot értesítő tervében egy másik módosításról is szót ejtett. A döntés értelmében a jövőben az EGT (Európai Gazdasági Térség) területén minden gyártónak licencdíjat kell majd fizetnie a Google számára, ha úgy döntenek, a keresőcég bizonyos alkalmazásait, mint amilyen a Google Docs, a Gmail vagy a Térkép, előre fel akarják telepíteni készülékeikre.

Hogy mennyit, azt eddig nem lehetett tudni, a The Verge azonban kiderítette, igen borsos összegről van szó. A cégeknek mobiltelefononként akár 40 dollárnyi, vagyis jelenlegi árfolyamon 11 300 forintot kell fizetniük akkor, ha a Google valamelyik fent említett szolgáltatását is a mobillal akarják adni. Ebben az árban viszont benne van a Google Play áruház is – és ez talán a legfontosabb. Ez azt jelenti, hogy ha a gyártók azt szeretnék, hogy a felhasználó ezen keresztül más appokhoz is hozzáférjen, akkor ki kell fizetniük a Google által megszabott licencdíjat.

©

A beszámoló szerint a díj országonként és készülékenként eltérhet, összességében pedig azokra a mobilokra lesz érvényes, amelyeket 2019. február 1-je után adnak el. A legmagasabb díjra az Egyesült Királyságban, Svédországban, Németországban, Norvégiában és Hollandiában kell számítani. Ezekben az országokban azok után a készülékek után, amelyek kijelzőjén a képpontsűrűség 500ppi felett van, 40 dollárt kell kifizetni a licencért. 500 és 400 ppi között az összeg feleződik (20 dollár, kb. 5000 forint), 400 ppi alatt pedig 10 dollár (kb. 1000 forint) lesz a díj. A legkisebb licencdíj Európában 2,5 dolláros (kb. 700 forint) lesz.

Hogy miért a képpontsűrűséget választották, az nem világos, de valószínűleg azért, mert minél nagyobb a ppi, annál inkább csúcsmobilról van szó. A Samsung Galaxy S9 esetében például 570 ppi-s a kijelző. A döntés a táblagépekre is vonatkozik, ott lefeljebb 20 dollár lesz a licenc. Mindez a mobilok drágulását is magával hozhatja, a gyártók ugyanis valószínűleg a vásárlókra tolják majd a licencdíj kifizetését.

A Galaxy S9 kezdőképernyőjén is ott van az előre telepített Google Play áruház.
©

Ugyanakkor a mobilgyártóknak nem biztos, hogy ki kell fizetniük ezt az összeget, amennyiben ugyanis egy külön megállapodásban vállalják, hogy a Chrome böngészőt és a Google keresőjét is telepíti, részben vagy akár egészben is csökkenhet a fizetendő összeg.

Azok a cégek azonban, amelyek nem fizetik ki a licencet, és így nem is telepítik fel a készülékre például a Google Chrome-ot, további bevételtől esnek el. A Google ugyanis nem fizet a keresések utáni bevételből részesedést.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Befenyítette az EU a Google-t, nem kis változások jönnek az Androidban

Rekordösszegű, 1400 milliárd forintnak megfelelő bírságot szabott ki nyáron a Google-re az Európai Bizottság, mert vizsgálatuk szerint a keresőcég komoly előnyhöz jut azáltal, hogy az Androidot használó telefongyártóknak kötelezővé teszi egyes Google-alkalmazások telepítését. A vállalat eddig a pillanatig kapott haladékot, hogy módosítson gyakorlatán. A terv kész, de az azzal járó változásoknak nem mindenki örül majd.

Drágult a benzin és a gázolaj

Drágult a benzin és a gázolaj

Senki sem állt ki legalább egy bocsánatkéréssel a csúszó nyugdíjutalások miatt

Senki sem állt ki legalább egy bocsánatkéréssel a csúszó nyugdíjutalások miatt

Gigantikus gyűrűvel jegyezte el Űrlord a Terminátor lányát

Gigantikus gyűrűvel jegyezte el Űrlord a Terminátor lányát

iPhone-ok lassítása: 10x több mobilban cseréltek akkumulátort a vártnál

iPhone-ok lassítása: 10x több mobilban cseréltek akkumulátort a vártnál

Megtörte a hallgatást a kémkedési vádakkal kapcsolatban a Huawei alapítója

Megtörte a hallgatást a kémkedési vádakkal kapcsolatban a Huawei alapítója

Kézilabda-vb: két meccset biztosan kihagy a válogatott egyik legjobbja

Kézilabda-vb: két meccset biztosan kihagy a válogatott egyik legjobbja