szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A francia Societe Generale megoldása a Mastercardéhoz hasonló, ez is beépített ujjlenyomat-olvasóval rendelkezik, az adatokat viszont nem valamely bank, hanem maga a kártya tárolja.

Az ujjlenyomat-olvasóval szerelt bankkártyák ötlete nem új, hiszen a Mastercard már jóval korábban bejelentette saját megoldását, amely a plasztikba épített érzékelővel azonosítja tulajdonosát. A kártyahasználó így nem a PIN kód beírásával hagyja jóvá a tranzakciót: ehhez a kártya sarkában lévő felületet kell megérinteni.

A MasterCard korábban két dél-afrikai banknál is elkezdte próbálgatni az újfajta plasztikot, most pedig egy francia pénzintézet, a Societe Generale (SoGen) döntött úgy: ideje lépéseket tenni ezen a területen. A vállalat ennek megfelelően szintén tesztelni kezdett egy hasonló eljárást használó kártyafajtát, mely több szempontból is érdekes fejlesztésnek tűnik.

Az Idemia nevű fejlesztőcég technológiájával működő kártya egyrészt PIN kód nélkül, bármekkora összeg esetén képes teljesíteni az érintéses fizetést, ha tulajdonosa azonosította magát. Az ujjlenyomatot minden esetben maguk a kártyahasználók regisztrálják, de a rögzített adatok nem valamely bank rendszerében, hanem magán a plasztikon tárolódnak el. Ezáltal sem a pénzintézet, sem más, harmadik fél nem férhet hozzájuk, használatuk biztonságosabbnak tűnik. Baj esetén, például adatszivárgás alkalmával pedig nem fenyeget a veszély, hogy az azonosítók esetleg rossz kezekbe kerülnek.

A kártya ezt leszámítva egy teljesen hétköznapi módon, minden fizetési helyzetben, így online tranzakciókra is alkalmas. Arról nem beszélve, hogy bármelyik ATM-mel kompatibilis.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Mastercard: bizonyos (tömbösített) adatokat tényleg kiadunk, de személyeset soha

Hamis állításon alapul, és több helyen is pontatlanságot tartalmaz az a sajtóértesülés, amely szerint a Mastercard részletes adatmegosztási megállapodást kötött a Google-lel – közölte a kártyatársaság. Azt ugyanakkor elismerték, hogy bizonyos (anonimizált) adatokat megosztanak partnereikkel, de konkrét vásárlások konkrét tételeit azok nem tartalmazzák.

A brit város, amely ontja magából a metál és poplegendákat

A brit város, amely ontja magából a metál és poplegendákat

Sok halott a csehországi lakóháztűzben: nem hívták meg a buliba, ezért gyújtogatott

Sok halott a csehországi lakóháztűzben: nem hívták meg a buliba, ezért gyújtogatott

Összeverték a Fradi volt játékosát

Összeverték a Fradi volt játékosát