szerző:
hvg.hu

A francia Societe Generale megoldása a Mastercardéhoz hasonló, ez is beépített ujjlenyomat-olvasóval rendelkezik, az adatokat viszont nem valamely bank, hanem maga a kártya tárolja.

Az ujjlenyomat-olvasóval szerelt bankkártyák ötlete nem új, hiszen a Mastercard már jóval korábban bejelentette saját megoldását, amely a plasztikba épített érzékelővel azonosítja tulajdonosát. A kártyahasználó így nem a PIN kód beírásával hagyja jóvá a tranzakciót: ehhez a kártya sarkában lévő felületet kell megérinteni.

A MasterCard korábban két dél-afrikai banknál is elkezdte próbálgatni az újfajta plasztikot, most pedig egy francia pénzintézet, a Societe Generale (SoGen) döntött úgy: ideje lépéseket tenni ezen a területen. A vállalat ennek megfelelően szintén tesztelni kezdett egy hasonló eljárást használó kártyafajtát, mely több szempontból is érdekes fejlesztésnek tűnik.

Az Idemia nevű fejlesztőcég technológiájával működő kártya egyrészt PIN kód nélkül, bármekkora összeg esetén képes teljesíteni az érintéses fizetést, ha tulajdonosa azonosította magát. Az ujjlenyomatot minden esetben maguk a kártyahasználók regisztrálják, de a rögzített adatok nem valamely bank rendszerében, hanem magán a plasztikon tárolódnak el. Ezáltal sem a pénzintézet, sem más, harmadik fél nem férhet hozzájuk, használatuk biztonságosabbnak tűnik. Baj esetén, például adatszivárgás alkalmával pedig nem fenyeget a veszély, hogy az azonosítók esetleg rossz kezekbe kerülnek.

A kártya ezt leszámítva egy teljesen hétköznapi módon, minden fizetési helyzetben, így online tranzakciókra is alkalmas. Arról nem beszélve, hogy bármelyik ATM-mel kompatibilis.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Mastercard: bizonyos (tömbösített) adatokat tényleg kiadunk, de személyeset soha

Hamis állításon alapul, és több helyen is pontatlanságot tartalmaz az a sajtóértesülés, amely szerint a Mastercard részletes adatmegosztási megállapodást kötött a Google-lel – közölte a kártyatársaság. Azt ugyanakkor elismerték, hogy bizonyos (anonimizált) adatokat megosztanak partnereikkel, de konkrét vásárlások konkrét tételeit azok nem tartalmazzák.

Kárt okoz egy üzlettárs? Így lehet kizárni a cégből

Kárt okoz egy üzlettárs? Így lehet kizárni a cégből

Reagált az ügyészség a Momentum akciójára

Reagált az ügyészség a Momentum akciójára

Kézilabda-vb: közös főzőcskézéssel lazítottak a játékosok

Kézilabda-vb: közös főzőcskézéssel lazítottak a játékosok

Rektor: Nem indul vizsgálat a szegedi egyetem rektorhelyettesének "ügyében"

Rektor: Nem indul vizsgálat a szegedi egyetem rektorhelyettesének "ügyében"

Busz és tartálykocsi ütközött Pakisztánban, legkevesebb 27 ember meghalt

Busz és tartálykocsi ütközött Pakisztánban, legkevesebb 27 ember meghalt

Nem hozta le a gyertyagyújtásról szóló közleményt az MTI

Nem hozta le a gyertyagyújtásról szóló közleményt az MTI