szerző:
hvg.hu

Az okostelefon és általában a hordozható eszközök Achilles-sarka a viszonylag rövid hálózatfüggetlen működési idő. Brit számítógépes szakemberek most bemutatott módszere ezen a téren hozhat jelentős javulást.

A birminghami Aston Egyetem számítógépes szakemberei egy olyan módszert fejlesztettek, amellyel radikálisan csökkenthető a mobil alkalmazások energiafogyasztása, s ennek következtében jóval hosszabb lehet az akkumulátoros működési idő. Ez egy átlagos mobiltelefonnál a legjobb esetben akár hatórányi pluszt is jelenthet.

A kutatók egy mobil-felhő hibridalkalmazási keretrendszert készítettek (androidos eszközök számára), ez mind a felhőplatformon, mind a mobileszközön képes végrehajtani az appokat. Az új technológiával (amelyet code-offloadingnak – kódkihelyezésnek – neveznek) azonosítják a választott alkalmazás leginkább energiafaló részeit, átteszik felhőbe, és ott hajtják végre ezeket, nem pedig a mobilon, így kímélve annak akkumulátorát.

Két androidos alkalmazással kísérleteztek, egy Instagram-szerű prototípussal, az Image Effectsszel, és a GitHubon is elérhető Mathers nevű nyílt forráskódú appal. Az előbbinél több mint 60 százalékkal csökkent az energiafogyasztás, és mindössze 1 MB-nyi plusz hálózati adatforgalmat észleltek. A második app 35 százalékkal kevesebb energiát használt, 4 KB plusz adatforgalom mellett. A mobilappok és a felhőszolgáltatás összevonása nem új keletű, hiszen például a Google Maps is így jeleníti meg a térképadatokat és a képeket. A birminghami kutatók megoldása viszont általános célú, és tulajdonképpen bármilyen alkalmazás esetében használható.

Van néhány nagyon egyszerű módszer, mellyel most azonnal érezhetően hosszabb üzemidőt csikarhat ki a mobiljából. Nézze csak: szinte biztos, hogy eddig ön is rosszul töltötte a telefonját.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Túlélték a pusztító tüzet: több mint 1500 műtárgyat találtak a romok között

Túlélték a pusztító tüzet: több mint 1500 műtárgyat találtak a romok között

Visszavonták a már épülő ferihegyi parkolóház engedélyét

Visszavonták a már épülő ferihegyi parkolóház engedélyét

A 20. század leghallgatottabb dala lett a Bohemian Rhapsody

A 20. század leghallgatottabb dala lett a Bohemian Rhapsody

Mérnöki remekmű: így visít az Aston Martin elképesztő új V12-es motorja – videó

Mérnöki remekmű: így visít az Aston Martin elképesztő új V12-es motorja – videó

Bizalmatlansági indítvány érkezett a francia kormány ellen

Bizalmatlansági indítvány érkezett a francia kormány ellen

Botrány a Parlamentben: Gyurcsány lesből támad

Botrány a Parlamentben: Gyurcsány lesből támad