szerző:
hvg.hu

A National Geographic bejelentette, hogy az elkövetkező egy évben – az Apollo–11 holdra szállásának 50. évfordulója apropóján – minden felületén kiemelten foglalkozik az űrkutatás témájával. A tematika a tévécsatorna tudományos-ismeretterjesztő műsoraiban is megjelenik. A programsorozat hazánkban vasárnap este veszi kezdetét.

Vasárnapra egész estés űrutazást ígér a National Geographic közleménye: a tévécsatornán 20 órától az Űrrepülőgép-program: Győzelem és tragédia című kétrészes minisorozat első epizódja kerül adásba, amely a NASA Space Shuttle programjának történetébe enged bepillantást. Ezt követi a Curiosity: Egy Mars-jármű élete című film, amely a Mars-kutatás legfrissebb eredményeiről számol be.

Utána, 22 órától a Mars – Utunk a vörös bolygóra sorozat második évadja lesz látható. A nagyszabású sorozat a Mars meghódításának lehetőségét vizsgálja, hogy vajon képes lehet-e az ember a bolygó kolonizálására. A műsorban a fikciós történetelemeket dokumentumfilmes szegmensek és szakértői megszólalások váltják. A sorozatot szinte teljes egészében Magyarországon forgatták, egy közel háromszáz fős stáb az etyeki Korda Stúdiót változtatta Mars-bázissá.

Az első epizódot követően az Utunk a Marsra a SpaceX-szel című filmet vetíti a NatGeo, melyben az Elon Musk alapította, egy leendő marsi misszió előkészítésén dolgozó SpaceX vállalat működésébe nyerhetünk bepillantást és vadonatúj felvételeket láthatunk a forradalmi Falcon Heavy rakétáról.

©

November 21-én debütál a Misszió a Naphoz című film, amely egy aktuális és fontos témát dolgoz fel: a Parker Solar Probe nevű űrszondát idén augusztus 12-én indította útnak a NASA a Nap légkörének tanulmányozására. A tervek szerint a szonda minden eddiginél közelebb kerül a Naphoz, és a kutatás számos új adatot és információt szolgáltat majd számunkra a létünket biztosító égitestről. (Néhány napos hír, hogy a szonda a Nap koronájába merült.)

©

A National Geographic űrkutatással kapcsolatos programsorozatának részeként az elkövetkező hónapokban számos további műsor kerül bemutatásra. Ilyen a 2019 márciusában debütáló Kozmosz: Történetek a világegyetemről második évada, melynek műsorvezetője Neil DeGrasse Tyson asztrofizikus. A műsor Carl Sagan mára ikonikussá vált sorozatának utódjaként az univerzumot a legújabb kutatási eredmények fényében mutatja be. Ennek kapcsán érdemes elolvasni a tudóssal készített interjúnkat: "Úgy gondolhatunk az univerzumra, mintha a saját udvarunk lenne".

2019 júliusában, a holdra szállás ötvenedik évfordulója kapcsán egy egész hetet szentel majd a tévécsatorna az Apollo űrprogramnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kanadában is korlátozzák a Richter gyógyszerét

Kanadában is korlátozzák a Richter gyógyszerét

Kigyulladt egy busz Budapesten, egy utas le is videózta

Kigyulladt egy busz Budapesten, egy utas le is videózta

Elképesztően ritka, régi családi fényképek bukkantak fel eBay-en

Elképesztően ritka, régi családi fényképek bukkantak fel eBay-en

Donald Trump hamburgert rendelt a Fehér Házba, mert nincs, aki kiszolgálja

Donald Trump hamburgert rendelt a Fehér Házba, mert nincs, aki kiszolgálja

Ahol annyi a kísértés

Ahol annyi a kísértés

Nem árulja el a vásárhelyi önkormányzat, hogy melyik dolgozónak volt ezernél is több túlórája

Nem árulja el a vásárhelyi önkormányzat, hogy melyik dolgozónak volt ezernél is több túlórája