szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A lett Aerones nevű cég azonos nevű drónnak a fejlesztők szerint már csak az 5G-hálózat elindítása kell, hogy munkába állhasson.

Bár a legtöbb drónrepülést ma hobbiból hajtják végre, az eszközt más feladatok elvégzésére is fel lehet használni. A legismertebb jövőkép szerint a csomagszállítást teljes egészében ezekre a szerkezetekre bíznák, de ennél jóval komolyabb szerephez is juthatnak a drónok. Erre mutatott eg példát nemrég egy lett cég.

A BBC beszámolója szerint az Aerones nevű drón 3 méter széles, 55 kg-ot nyom, egyik fő feladata pedig az épületek külső tisztítása lenne. Az eszközt egy tömlő, valamint egy töltőkábel köti össze a földdel, amelyen keresztül vizet szív fel, valamint energiával látják el.

A fejlesztők szerint időt és pénzt is lehet spórolni, az Aerones ugyanis 20-szor gyorsabban takarítja az épületeket, mint az ember, így adott idő alatt sokkal több munkát tud elvégezni. A drón ráadásul nemcsak az épületek külső takarítására lehet alkalmas, akár tűzoltási feladatokat is el lehet vele végezni, mivel jóval magasabbra repül, mint amilyen magasra egy tűzoltólétra felér. Az így érkező segítség pedig akár életeket is menthet.

A készülék prototípusa már elkészült, és a teszteken is jól teljesített a szerkezet, így a fejlesztők már csak két dologra várnak: a drónok megfelelő jogi szabályozására, valamint az 5G-s hálózat elindítására.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tamás Ervin: Orbán és a kiárusítás

Tamás Ervin: Orbán és a kiárusítás

Hatalmas paneltűz volt Kispesten, négy embert kimenekítettek a tűzoltók

Hatalmas paneltűz volt Kispesten, négy embert kimenekítettek a tűzoltók

A magyarok fele még mindig szegénynek érzi magát

A magyarok fele még mindig szegénynek érzi magát