szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 2008-as animációs film két szereplője után Wall-E és EVA nevet kapott műszerek figyelik az InSight robotgeológus űrszonda landolását a Marson hétfőn. Ezek az eszközök közvetítik, ahogyan a szonda alábukik a Mars légkörében. A két úgynevezett CubeSat (kockaműhold) aktatáska méretű mini műhold néhány ezer kilométerre lesz a Marstól, amikor az InSight megérkezik.

Ha sikerül közvetíteniük az InSight rádiójeleit a földi irányítóknak mintegy 160 millió kilométer távolságban, akkor perceken belül információkat szerezhetnek a NASA munkatársai arról, hogy biztonságban landolt-e a műhold a vörös bolygón.

A jelenlegi, a Mars Cube One, vagyis MarCO nevet viselő projekt 18,5 millió dollárba került. Wall-E (MarCO-B) és EVA (MarCO-A) ugyanazon a rakétán utaztak "potyautasként", amelyen az InSightot útnak indították májusban. A CubeSat típusú műholdak mindig osztoznak a rakétán, mivel túl kicsik és kevésbé jelentékenyek ahhoz, hogy indokolt legyen a saját kilövésük.

Az InSight űrszondát kísérő MarCO-B (Wall-E) kockaműhold felvétele a Földről és a Holdról (2018. május 9.)
©

A két műhold mintegy 10 ezer kilométeres távolságban követte az InSightot a Mars felé tartó 483 millió kilométeres útján, hogy elkerüljék az összeütközést vagy a veszélyes helyzeteket. Hasonló okok miatt egymástól is ilyen távolságot tartottak.

A szakemberek szerint a Marsra tartó 6,5 hónapos útjuk során EVA jobban viselkedett, mint Wall-E. Mindkét műszer ugyanolyan hideggázas hajtóművel rendelkezik, mint amelyet a habbal működő tűzoltókészülékekben használnak. Wall-E azonban szinte a felszállás óta szivárogtatta az üzemanyagot. A szakértők dolgoznak a probléma megoldásán. EVA azonban tökéletesen teljesíti misszióját.

Júniusban a két műszer egy sor tesztelést végzett egy Palo Alto-i nagy tányérantennából érkező jelek használatával. Az elmúlt hónapban pedig a Marsról 13 millió kilométeres távolságban készített felvételeket küldtek a Földre. A bolygó egy alig látható fényes pontként jelenik meg rajtuk.

Az InSight űrszondát kísérő MarCO-B (Wall-E) kockaműhold első felvétele a Marsról (2018. október 2.)
©

Az InSight landolását majdnem élőben közvetíti majd a NASA. Azért csak majdnem, mert a rádiójel 8 perc és 7 másodperc alatt ér el a Marsról a Földre. A mini műholdak együttműködésével kevesebb mint egy percre van szükség, hogy a földi irányítás információt szerezzen az InSightról. A NASA tehát a valós időhöz nagyon közeli intervallumban értesül a műhold sorsáról. Ha Wall-E és EVA némák maradnak, a megerősítés vagy közvetlenül a landoló szondától vagy órákkal később egy a Mars körül keringő műholdtól érkezhet.

Ha Wall-E és EVA küldetése esetleg nem is jár sikerrel az InSight esetében, továbbra is a Marsot figyelik majd és a Nap körüli elliptikus pályán maradnak. A mérnökök szerint várhatóan hetekig fogják folytatni még a munkát attól függően, mennyi ideig tart ki üzemanyaguk és elektromos töltöttségük.

[Egy volt űrhajós azt mondja, 25 éven belül mindent megoldunk, és ember lép a Marsra]

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dunaferr: Az ukrán tulajdonos toborzott zsoldoscsapattal készült elfoglalni a vasművet

Dunaferr: Az ukrán tulajdonos toborzott zsoldoscsapattal készült elfoglalni a vasművet

Kálmán Olga a legesélyesebb ellenzéki jelölt a II. kerületben

Kálmán Olga a legesélyesebb ellenzéki jelölt a II. kerületben

217 újabb áldozata van a járványnak

217 újabb áldozata van a járványnak