szerző:
hvg.hu

Hiába "ünnepelhette" az idei évben már a 28. születésnapját a Hubble űrteleszkópja, a távcső még a mai napig is folyamatosan kémleli a világűrt újabb bolygók után kutatva. Most úgy tűnik, találtak vele egy rendkívül ritka bolygótípust.

A bolygókra általában úgy gonodolunk, mint az állandóság "szimbólumára". Ha csak nem történik valamilyen kozmikus katasztrófa, a planéták évmilliárdokon kereaztül ugyanolyan alakban keringenek a központi csillaguk körül. A bolygók közül többféle típust is ismerünk, és ezek nagy részét már sikerült is megfigyelni, van azonban egy olyan, ami rendkívül ritka. Ezek az úgynevezett "forró Neptunuszok", ám most úgy tűnik, sikerült találni egy ilyet.

A GJ 3470b számon bejegyzett exobolygó – amit a kutatók csak Hot Neptune Desert, vagyis Forró Neptunusz-sivatagnak becéznek – olyan közel kering a saját csillagához, hogy az szó szerint a szemünk előtt párolog el. A kutatók szerint az ilyen típusú bolygók olyan szoros kapcsolatban állnak a központi csillaggal, hogy gyakorlatilag elpusztulnak – és ez a sors vár a GJ 3470b-re is.

©

A szakemberek egyszer már láttak hasonlót. A GJ 436b jelű bolygó nagyon közel kering központi csillagához és a csillag intenzív sugárzása miatt elveszíti légköre egy részét, amely hatalmas felhőként egy ideig a bolygó körül marad. A Neptunusz-méretű planétát hatalmas gázcsóva kíséri, amitől üstökösnek tűnik. Ugyanakkor a 436b valószínűleg túl fogja élni mindezt, vagyis a bolygó nem pusztul el majd teljesen.

A GJ 3470b viszont 100-szor gyorsabban pusztul, mint a 436b, és úgy vélik, teljesen el fog párologni - írja a BGR. Vincent Bourrier, a Genfi Egyetem tudósa szerint ez eddig a legextrémebb példa arra, hogyan veszíti el egy bolygó a tömegét. Mindez jelentős hatással van a bolygó életére és evolúciójára, így nagyon fontos, hogy megértsük a folyamatot.

A 3470b egyéként jóval közelebb áll a saját csillagához, mint a Merkúr a Naphoz: nagyjából tizedakkora távolságra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Átlátszó: Többtucatnyi festményt kölcsönöztek ki a Szépművészeti Múzeumból Orbán új irodájába

Átlátszó: Többtucatnyi festményt kölcsönöztek ki a Szépművészeti Múzeumból Orbán új irodájába

A Néprajzi Múzeum után az Új Nemzeti Galéria építési engedélyét is elkaszálta a bíróság

A Néprajzi Múzeum után az Új Nemzeti Galéria építési engedélyét is elkaszálta a bíróság

Brexit: a brit parlament elé vinnék az újabb népszavazás ügyét

Brexit: a brit parlament elé vinnék az újabb népszavazás ügyét

Öt év után ismét befagyott a Niagara-vízesés nagy része

Öt év után ismét befagyott a Niagara-vízesés nagy része

Szabadon engedték a nemi erőszakkal vádolt Chris Brownt

Szabadon engedték a nemi erőszakkal vádolt Chris Brownt

Keményen megbírságolta a Google-t Franciaország

Keményen megbírságolta a Google-t Franciaország