Balogh Csaba
Balogh Csaba

A három héttel ezelőtti kínai világpremier után kedden a nyugati világba is elhúzta új csúcskészülékét a Huaweitől egyre inkább függetlenedni kívánó Honor. A View20 párizsi bemutatóján derült fény a vitathatatlan fegyvertényre, ami nem is a lyuk, mint inkább az ár.

A Honor minap adott ki közleményt a minden eddiginél erősebb teljesítményéről. Az IDC számításai szerint miközben a tavalyi év első három negyedévében 3,1%-os csökkenés jellemezte a piacot, a Honor 27,1%-os növekedést produkált. A Huawei egyik telefoncsaládjából önállóvá nevelt márka ezzel történetének legerősebb időszakát zárta. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kínai telefongyártó érdekeltségi körében ez nem számít rekordnak, a Huawei maga ugyanis 32,9%-os növekedést ért el az eladásokban, nagyságrendekkel magasabb bázis mellett. A Honor teljesítményét ezzel együtt sok más telefonmárka gyártója irigyelheti. Ráadásul a teljes tavalyi év még erősebbnek bizonyulhat, hiszen az IDC idézett mérése szeptember végéig tartott, a Honor pedig csak karácsony előtt lépett rá a marketinges gázpedálra.

George Zhao Honor-elnök, a View20 kínai bemutatóján
©

A View20 nevű készülék már ennek jegyében készült. A telefont Kínában már a tavalyi év utolsó napjaiban bemutatták, így az ide kattintva részletesen ismertetett specifikáción csak főbb vonalakban mennénk végig: a 6,4 hüvelykes IPS LCD képernyő mögött egy Kirin 980-as processzor, 6 vagy 8 GB RAM, 128 vagy 256 GB tárhely, 4000 mAh-es akkumulátor rejlik. A hátlapon pedig az ujjlenyomat-olvasó fölött egy 48 megapixeles duálkamera kapott helyet. (Nagy kérdés, hogy ez mire lesz elég a Huawei-féle Mate 20-széria triplakamerás rendszere ellen.)

©

Érdekesebb viszont az előlapi kamera, amely az iparág elmúlt hónapok felejthető (felejtendő) szokásaival ellentétben nem egy szélesre húzott szenzorszigeten van. Helyette az úgynevezett „lyukasztott” képernyőt alkalmazza a Honor, ami praktikusan annyit tesz, hogy a kijelző bal fölső sarkában egy éppen akkora „lyukon” át figyel a (25 megapixeles) kamera, mint amekkorára neki szüksége van.

A Honor kifejezetten nagy hangsúlyt fektet a mesterséges intelligenciára alapuló képességek hirdetésére. A (hátulsó, fő) kamera mellé tett AI Vision felirat már sejteti, hogy a nagy testvérhez hasonlóan a kisebb márka is elsősorban a fotózásra vonatkoztatja az intelligenciát. A kínaiak által fejlesztett szoftver okosság terén tud igen kellemetlen meglepetéseket produkálni, de tény, hogy megérzésünk és tesztlaborok precíz mérései szerint a legjobb telefonos fotókat is ezekkel a készülékekkel lehet csinálni.

©

A Honor View20 valahol a 230 ezer forinton nyitó Huawei Mate 20 és 330 ezer forintos Mate 20 Pro között foglal helyett, a specifikáció alapján valamivel közelebb áll az utóbbihoz. A keddi bemutatón derült fény arra, hogy az éjfekete és zafírkék színekben piacra kerülő, 6 GB RAM memóriával és 128 GB belső tárhellyel szerelt View20-ért 209 ezer forintot kérnek majd. Ennyiért nagyon jó eséllyel igencsak megéri a telefon – attól függően, hogy kinek milyen funkciók érdekesek, a 20-120 ezer forintos különbség „nettóban” 30-60 ezer forintos „megtakarítást” jelent –, de biztosan részletes tesztünk után nyilatkozunk majd.

A Honor hazai képviseletének tájékoztatása szerint a a az olasz Moschino divatcéggel közösen tervezett fantomkék és fantompiros színekben is elérhető lesz Magyarországon a készülék, ebbe a verziókba már 8 GB RAM és 256 GB-os belső tárhely kerül. Ennek hazai ára egyelőre nem ismert, de számításaink szerint 240-250 ezer forint körül várható.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Tömeggyilkosság Új-Zélandon: 1,5 millió videót törölt a Facebook, 1,2 milliót a feltöltés pillanatában

Tömeggyilkosság Új-Zélandon: 1,5 millió videót törölt a Facebook, 1,2 milliót a feltöltés pillanatában

Breaking: Brüsszelbe ment a fiatal pár a kormány plakátjairól

Breaking: Brüsszelbe ment a fiatal pár a kormány plakátjairól

600 lóerős BMW X4 divatterepjáró tűnt fel a színen

600 lóerős BMW X4 divatterepjáró tűnt fel a színen

Amerikai válasz az 5-ös BMW-re és az E-osztályos Mercire, itt a legújabb Cadillac

Amerikai válasz az 5-ös BMW-re és az E-osztályos Mercire, itt a legújabb Cadillac

Para-Kovács Imre: Könyörgök, szenteljük fel!

Para-Kovács Imre: Könyörgök, szenteljük fel!

Tudta, hogy több katonánk van, mint Svédországnak?

Tudta, hogy több katonánk van, mint Svédországnak?