szerző:
hvg.hu

Krimibe illő történetről adott hírt a Bloomberg, amely szerint a január eleji Las Vegas-i CES technológiai szakkiállítás színfalai mögött FBI-ügynökök titkos akciót hajtottak végre a Huawei ellen. Az ügy hátterében egy új, a telefonok kijelzőit sokkal ellenállóbbá tévő üvegtechnológia áll, amelyet a kínai óriás állítólag megpróbált az Egyesült Államokból kilopni.

Jó ideje az amerikai kormányzat célkeresztjében van már a Huawei, a történetnek most újabb fejezetéről érkezett hír. A Bloomberg részletesen ismertetett egy titkos FBI-akciót, amely még a január eleji CES szakkiállítás színfalai mögött kezdődött, és végül a házkutatáshoz hasonló cselekménnyel zárult. A közös pont, hogy mindkettőt a kínai óriáscég ellen hajtották végre, de krimibe illő okok miatt.

©

Az ügy előzménye egy amerikai startup, az Akhan Semiconductor kálváriája. A vállalat olyan technológiát fejlesztett ki, amely az aktuális mobiltelefonok kijelzőjét borító üvegnél is ellenállóbb, ezáltal nem csak a karcokat, de a töréseket is jobban bírja. A cég 2017-ben, abban bízva, hogy majd a Huawei lehetőséget lát a technika kiaknázásban, egy mintát küldött a kínaiaknak bevizsgálásra. Az üvegdarab 60 napig maradhatott volna a Huaweinél, ám a gyártó végül hónapokkal később, számtalan megkeresés után adta csak vissza – darabokban. A minta a Bloomberg szerint eltört, ráadásul hiányzott is belőle néhány darab.

Az Akhan Semiconductor illetékesei nem tudták lenyelni a dolgot, és a Huaweit érintő, korábbi botrányok miatt attól tartottak, hogy a cég meglopta őket, és titokban a szabadalom lemásolására készülnek. A cikk szerint a cégvezető Adam Khan az FBI közreműködését kérte, a nyomozóiroda pedig az amerikai startup segítségére sietett: elemezték a vállalat és a Huawei közti levelezéseket, majd a január elején esedékes, a Las Vegasban tartott CES szakkiállításon egy titkos műveletet is végrehajtottak. A vállalat képviselőit arra kérték, a kiállítás egyik helyszínén, Venetian nevű hotelben találkozzanak a Huawei illetékeseivel, de úgy, hogy be vannak drótozva, azaz viseljenek lehallgatókészüléket.

Problémát jelentett, hogy a kínaiak nem mentek a Khanék által megjelölt – valójában az FBI által biztosított –, csendes helyszínre, hanem a kiállításhoz tartozó gyorséttermi résznél ültek le, így itt került sor a beszélgetésre is, zajos környezetben. A Bloomberg riportja szerint ez nehezítette a beszélgetés rögzítését.

A Huawei emberei tagadták, hogy bármilyen törvényt is megsértettek volna, és továbbra is elkötelezettek abban, hogy a két cég együttműködjön. Időközben az amerikaiak részletesen is megvizsgálták, mi történhetett a mintával, az általuk végzett mérés pedig megállapította: az üvegdarabot egy különleges lézerrel robbanthatták szét.

Azt nem tudni, hogy az FBI milyen információkhoz jutott ezután (vagy jutott-e egyáltalán), de hetekkel később házkutatáshoz hasonló akciót hajtottak végre a Huawei San Diegó-i üzemében. Hogy lefoglaltak, találtak-e valamit, szintén nem ismert, de a hatóságok arra kérték az amerikai céget, hogy szakítsa meg kapcsolatát a kínaiakkal.

A lap mindhárom felet, beleértve az FBI-t is, kereste az ügyben, de egyik részről sem érkezett reakció. Azt viszont tudni lehet, hogy az eset nem kapcsolódik azokhoz az ügyekhez, amelyek miatt nemrég az Egyesült Államokban vádat emeltek Huawei ellen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Balogh Csaba Tech

Rendet vágna a Deutsche Telekom az USA kontra Huawei ügyben

A Deutsche Telekom komolyan veszi a kínai cégek hálózati eszközeinek biztonságáról szóló vitát – olvasható a legnagyobb európai telekommunikációs vállalat közleményében, melyben a DT egy független tesztprocedúra bevezetését javasolja.

hvg.hu/MTI Tech

Kína szerint boszorkányüldözés folyik a Huawei ellen

Kínai szerint "indokolatlan üldözés" folyik az USA részéről a Huawei ellen, ezért azt kérik, vonják vissza a pénzügyi vezető, Meng Van-csou elleni letartóztatási parancsot, Kanada pedig ne adja ki nekik őt.

Indulhat a gyártás, jön a 12 GB RAM – több memória kerül a telefonokba, mint a laptopokba

Indulhat a gyártás, jön a 12 GB RAM – több memória kerül a telefonokba, mint a laptopokba

Megszűnt a cafeteriás lakáshitel-támogatás, adózni viszont akár idén is kell utána

Megszűnt a cafeteriás lakáshitel-támogatás, adózni viszont akár idén is kell utána

Most egy afgán családnak nem adtak enni a tranzitzónában

Most egy afgán családnak nem adtak enni a tranzitzónában

Befeküdt az EU-nak a Google, fontos változás jön az Androidban

Befeküdt az EU-nak a Google, fontos változás jön az Androidban

Lesz politikai reklám a kampányidőszakban az RTL Klubon

Lesz politikai reklám a kampányidőszakban az RTL Klubon

Sztárszínészek vetkőztek le előtte, hogy felöltöztesse őket

Sztárszínészek vetkőztek le előtte, hogy felöltöztesse őket