szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Januárban még elhalasztották a voksolást az Európai Parlamentben, azóta pedig az is felmerült, kiveszik a két legkeményebb cikkelyt az új szerzői jogi irányelvből. A jelek szerint ebből nem lett semmi, a visszaszámlálás pedig már el is indult.

Egyetlen lépésre kerültünk attól, hogy az internet végleg megváltozzon, és ez a legkevésbé sem túlzó kijelentés. Az Európai Unió döntéshozói márciusban vagy áprilisban szavazhatnak majd a korábban már elfogadott szerzői jogi irányelvről, ami jelen állás szerint változtatás nélkül tartalmazza a sok vitát kiváltó 11. és 13. cikkelyt. Ha megszavazzák, és az irányelv törvényi erőre emelkedik, az a szakemberek szerint a jelenlegi internet végét jelenti majd.

Update 02. 14., 10:30 - Az Európai Parlament csütörtök délelőtt kiadott közleménye szerint február 13-án este megszületett a megállapodás az új szerzői jogi törvény legkényesebb pontjait illetően, amely tartalmaz néhány pontosítást és változást. Erről itt olvashat.

Még tavaly merült fel az Európai Unió döntéshozóiban, hogy a jelenleg érvényben lévő szerzői jogi irányelvet meg kellene változtatni. Rá is férne, a mostanit ugyanis még 2001-ben vezették be, amikor se Facebook, se YouTube nem volt, és a tartalomfogyasztási szokások is nagyon eltérőek voltak a jelenlegihez képest.

©

Csakhogy az összerakott jogszabály két kritikus pontja, a 11. és a 13. cikkely komoly csapást mérne a jelenlegi szabad internetre és kreativitásra. Előbbi a hírfogyasztási szokásokra lenne komoly hatással (a Google nemrég meg is mutatta, milyen hatással), a 13. cikkely pedig a tartalomgyártásra. Utóbbi lényegében azt jelenti, hogy a szerzői jogok betartását ezentúl nem a felhasználókon lehetne számonkérni, hanem a platformokon, ahová a tartalomgyártó feltöltötte az anyagát. Ez a YouTube esetében másodpercenként 400 órányi videót jelent, amit semmilyen szempontól nincs kapacitása a platformnak átnézni.

Tavaly nyáron közel 100 webes szaktekintély – köztük az internet egyik atyjaként számontartott Vint Cerf, vagy épp a World Wide Webet kitaláló Tim Berners-Lee és a közösségi alapokon működő világháló koncepciójához nagyban hozzájárult Alan Kay is –, a szabad internet végét látták eljönni. Ők voltak azok, akik aláírták azt az Antonio Tajani EP-elnöknek címzett, 2018 júniusi levelet, amely szerint a platformokra helyezendő nagyobb nyomás a nyílt internet szempontjából végzetes lehet. Hatása nem sok lett, végül megszavazták az irányelvet.

©

A végső voksolásra januárban került volna sor, ám végül elhalasztották, mert több ország is az új irányelv ellen állt ki. Alig egy hete pedig már arról lehetett hallani, hogy maguk a zeneipar képviselői kérik azt a politikusoktól, hogy vegyék ki a 13. cikkelyt a csomagból. Hiába.

Julia Reda EP-képviselő blogján írt arról, hogy a szerzői jogi irányelv gyakorlatilag ugyanaz maradt, mint ami eddig volt, vagyis a 11. és 13. cikkelyt nemcsak hogy nem vették ki, de nem is változtattak azon.

Persze most még mindig van esély arra, hogy az irányelvet ne szavazza meg a törvényhozás a március-áprilisi voksoláskor. Ehhez az kell, hogy a 751 EP-képviselő többsége ne támogassa a javaslatot, ami nem elképzelhetetlen, tekintve, hogy a májusi EP-választásokig valószínűleg már egyetlen politikus sem szeretne egy népszerűtlen döntést meghozni. Hogy egy esetleges "nem" a végleges elvetést jelentené-e, vagy csak azt, hogy módosítani kell a csomagon, egyelőre nem tudni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Honecker leheletét éreztük ebben a 3500 kilométert futott régi Wartburgban

Honecker leheletét éreztük ebben a 3500 kilométert futott régi Wartburgban

Vidnyánszky színésze lesz az új igazgató a Győri Nemzeti Színházban

Vidnyánszky színésze lesz az új igazgató a Győri Nemzeti Színházban

Több mint 40 ezer eurót fizetett a biztosító a bécsi magyar nagykövet balesete után

Több mint 40 ezer eurót fizetett a biztosító a bécsi magyar nagykövet balesete után