szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pénteki új-zélandi tömeggyilkosságban komoly szerephez jutott a Facebook is. Jacinda Ardern miniszterelnök szerint az nem lehet, hogy ezek a cégek elteszik a profitot, felelősséget viszont semmiért sem vállalnak.

A pénteki új-zélandi mészárlás után hétfőn szólalt meg először a Facebook, ahol elmondták, milyen komoly küzdelmet kellett folytatni az élő videóban közvetített tömeggyilkosság terjedése ellen. Az adatokból kiderült, a lövöldözés utáni első 24 órában mintegy 1,5 millió videót távolítottak el a platformról (ebben benne vannak azok is, amelyek nem az egész felvételt, csupán annak vágott verzióját jelentették), ebből pedig 1,2 milliót a feltöltés pillanatában.

Mindez jól mutatja, technológiai értelemben milyen súlyos problémával kellett megküzdenie az oldalnak. De nemcsak nekik, a YouTube-nak is elő kellett vennie a vészforgatókönyvet. Most újabb részleteket árultak el Mark Zuckerbergék a héttérben folyó munkáról.

Archív.
©

A közösségi oldal adatai szerint az új-zélandi lövöldözés élő közvetítését "csupán" 4000 ember látta, mielőtt levették volna az oldalról, ami jóval kevesebb, mint amire a fent említett 1,5 millió videó alapján számítani lehetett. Emellett a kikapcsolás pillanatában kevesebb mint 200 ember nézte, igaz, közülük senki sem jelentette azt az oldal felé.

Az első bejelentés 29 perccel a 17 perces élő videó elindítása után történt meg, vagyis 12 perccel azután, hogy a felvétel véget ért.

Eközben Új-Zéland miniszterelnöke, Jacinda Ardern erőteljes beszédet mondott kedden az ország parlamentjében. Mint mondta, meg kell vizsgálni, hogy a közösségi oldalak milyen szerepet játszottak a történtekben, és milyen lépéseket tudnak tenni helyi és nemzetközi szinten egyaránt, hogy ilyesmi többé ne fordulhasson elő. Ardern hangsúlyozta: a közösségi oldalak nem egyedül felelősek a történtekben, de jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy bekövetkezzen.

Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a platformok nem vállalnak felelősséget azért, amit rajtuk tesznek közzé a felhasználók. Ők maguk a "kiadók", és nem egyszerű "postások". Az nem lehet, hogy a profitot elteszik, felelősséget viszont nem vállalnak

– fogalmazott egyértelműen Ardern.

©

Az új-zélandi internetszolgáltatók eközben elkezdték blokkolni azoknak az oldalaknak az elérését, amelyek nem hajlandók letörölni a tömeggyilkosságról készült videófelvételt. Ez viszont azzal járt, hogy Sky News is elérhetetlenné vált, amely részleteket közölt a videóból.

Az egyelőre nem világos, mi mindent tehet a kormány a közösségi oldak megregulázása érdekében.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!