szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Parlament képviselői kedden kora délután megszavazták az EU új szerzői jogi irányelvet, ami a 2001-ben megalkotott elődjét váltja le. Az irányelv körül hatalmas volt a vita az elmúlt hónapokban: míg az egyik tábor szerint szükség volt erre a frissítésre, az ellenzői szerint cenzúrát hoz el.

Kedden nem sokkal 13 óra előtt 348 igen és 274 nem szavazat mellett az Európai Parlament elfogadta az EU új szerzői jogi irányelvet. A végső voksolást eredetileg januárban tartották volna, de akkor még a tárgyalásokra hivatkozva elhalasztották azt. Február 13-án aztán megszültett a megállapodás, így a szavazást végül március 26-ra tűzték ki. Julia Reed, a Kalózpárt politikusan úgy kommentálta a döntést:

Sötét nap ez a szabad internetre nézve.

A törvénytervezetet nagyon sokan kritizálták: a vészharangot az internet atyja kongatta meg először, a YouTube pedig mozgalmat indított annak érdekében, hogy a korábban ismeretett formában ne legyen törvény a javaslatból.

A problémát a 11. és a 13. cikkely (amit végül 17. cikkelynek kereszteltek át) jelentette, amelyek közül utóbbi érintheti közvetlenül az átlagfelhasználókat. Az a pont ugyanis kimondja, hogy az online platformok üzemeltetői a jelenleginél jóval kiterjedtebb felelősséggel tartoznak a rendszerükbe feltöltött tartalomért.

A tárgyalások során sokan abban reménykedtek, hogy a 11. és a 13. cikkelyt kiveszik, vagy jelentős mértékben módosítják majd, ez azonban nem történt meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Donáth Anna: 180 fokos fordulatot vett a kormány a Facebook elleni keménykedésben

Donáth Anna: 180 fokos fordulatot vett a kormány a Facebook elleni keménykedésben

Három év után ismét corgik rohangálnak a brit királyi palotában

Három év után ismét corgik rohangálnak a brit királyi palotában

Körözést adtak ki Kenesei Zoltán ellen

Körözést adtak ki Kenesei Zoltán ellen