Palkovicsék nem örülnek, hogy bekeményített az MTA

Palkovicsék nem örülnek, hogy bekeményített az MTA

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nem örül Palkovics László, hogy az MTA bekeményített a kutatóintézeti hálózat ügyében. Úgy fest, az átalakítás, azaz a hálózat MTA-ról történő leválasztása eldöntött tény a kormány részéről.

Bár úgy tűnt, március 8-án az MTA meghajol a kormány akarata előtt, a kedd esti elnökségi döntés mégis arra utal, felveszi az akadémia a kesztyűt, és nem enged a kormány átalakítási szándékainak, illetve újraírná annak szabályait.

Erre válaszul kiadott egy közleményt az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Ebben a tárca leszögezi, a kormány azon van, hogy "a hazai tudományos kutatásokra fordított milliárdok a magyar gazdaság hatékonyságát és versenyképességét növeljék", és a kutatóintézetek számára "teljes tudományos autonómiát biztosító, átlátható, hatékony" új szervezeti struktúrát dolgozott ki, amelyben "az MTA-tól és a kormánytól azonos távolságban lévő, a kutatóhálózati közösség számára az irányításban részvételt biztosító vezetési struktúrát hoz létre".

Az ITM állítja, a tárgyalásokkor "messzemenőkig" figyelembe vette az MTA szempontjait, de a független költségvetési környezetben működő hálózatot leválasztaná az MTA-ról mindenképp.

Az MTA köti az ebet a karóhoz, meg akarja tartani a kutatóhálózatát, pedig Lovász László előzőleg aláírta azt a szándéknyilatkozatot, amelyben az áll, önállóan működik tovább a kutatóhálózat.

"A tárca továbbra is az MTA konstruktív együttműködését várja a szakmai, kutatói körök támogatását is élvező új szervezeti megoldás kialakításában.

 A status quo minden áron való fenntartására való törekvés helyett a változásban rejlő előnyöket érdemben megfontolni kész MTA hozzáállásra van szükség."

Üzent a kérdésről döntő MTA-közgyűlésnek is Palkovics:

"Az MTA közgyűlése eldöntheti, hogy az átalakítási folyamatban konstruktív partnerként részt kíván-e venni.

Ha igen, akkor közösen alakíthatók ki azok a garanciális elemek, amelyek zálogai lehetnek egy, a közösség céljai és Magyarország versenyképessége érdekében működő, folyamatosan javuló teljesítményt mutató, autonóm magyar tudományosságnak". A másik opcióról nem ejt szót a közlemény.

Hozzászólások