szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újabb komoly csapás érte a Huaweit, ami a saját processzoraik elkészítésére lesz hatással.

Újabb cégtől kapott pofont a Huawei. Miután vasárnap kiderült, hogy a Google elveszi a kínai cégtől az Androidot, az Intel, a Qualcomm és más cégek is bejelentették, nem működnek együtt tovább a vállalattal. Most egy újabb cég állt be ebbe a sorba: az ARM.

A BBC News beszámolója szerint a cég felfüggesztette az együttműködést a Huaweijel, ami miatt könnyen lehet, hogy a kínai vállalat nem fogja tudni megcsinálni a saját chipjeit. Az ARM munkatársait arra utasította a cég vezetése, hogy az amerikai kereskedelmi tilalom miatt állítsák le az összes szerződést, a támogatási jogosultságokat, valamint a függőben lévő megbízásokat.

A dolog azért nem ennyire egyszerű. Az ARM ugyanis nem amerikai cég: a briteknél székel, a tulajdonosa pedig a japán SoftBank. Az ARM belső memójából azonban kiderült, hogy a chipjeik amerikai technológiát is "tartalmaznak".

©

A gyártó néhány tervet Texasban, Austinban valamint San Jose-ban (Kaliforniában) dolgozott ki, így emiatt rájuk is érvényes lehet az amerikai bojkott. A Huawei az ARM architektúrájára építve készíti el a saját Kirin processzorait, ezért pedig licence-díjat fizet a cégnek. Az engedély hiányában azonban a kínai cég nem tudja folytatni a munkáját.

Az egyelőre nem világos, hogy a lépés egy óvatos reakció az amerikai bojkottra, vagy egy megfontolt döntés eremdénye. Ha utóbbi, az könnyen sorvezető lehet más, hasonló cipőben járó cégek számára is.

©

A Huawei állítólag annyi eszközt raktározott el, ami 3-12 hónapig elegendő lesz a cég számára. Ám ha a készletek elfogynak, az ARM nélkül gyakorlatilag lehetetlen lesz a kínai cégnek okostelefont gyártania.

A Huawei-bojkottról szóló további cikkeinket itt érheti el.

Ha tudni szeretne a fejleményekről, a Huawei telefonok sorsáról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Illegális versenyzés közben gázolhattak halálra egy gyalogost Ózdon

Illegális versenyzés közben gázolhattak halálra egy gyalogost Ózdon

Újabb gyárat nyit Tatabánya mellett a Doosan

Újabb gyárat nyit Tatabánya mellett a Doosan

Édes meglepetés várta az esőben sorban álló szavazókat Brooklynban

Édes meglepetés várta az esőben sorban álló szavazókat Brooklynban