szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Túlzás nélkül is szomorú nap a mai az Apple-rajongók számára, miután a cég dizájnguruja, Jony Ive 30 év után úgy döntött, otthagyja a vállalatot. Összegyűjtöttük a brit legenda legjobb pillanatait.

Sokat köszönhet az Apple a 30 éve a kötelekében szolgáló Jony Ive-nak, hiszen a brit szakember tehetsége is vastagon hozzájárult az, hogy a vállalat túljusson a kétezres évek előtti krízisén. A dizájnguru azonban nem innen megy nyugdíjba, néhány órája ugyanis maga az Apple közölte: Ive máshol folytatja.

Hogy mi lesz a továbbiakban az Apple termékeivel, egyelőre nagy kérdés, a cég ugyanis még nem közölte, ki örökli meg a vállalat egyik legfontosabb pozícióját. És kap ezzel felhatalmazást a majdani eszközök megtervezésére. Az biztos, hogy Ive személye és munkássága óriási űrt hagy maga után, amit nehéz lesz pótolni. De a búcsúzás már csak ilyen, ehhez kapcsolódik írásunk is: cikkünkben azokat a felvételeket mutatjuk be, melyek valamiért nagyon hangsúlyosak mind az Apple, mind pedig Ive miatt. Íme:

1999, Ive még hajjal. A jelenet a San Franciscó-i Macworld konferenciáról származik, és voltaképp egyetlen kijelentés miatt érdekes: Ive arról beszél benne, hogy egy számítógép igenis lehet szexi.

Következő állomásunk 2009, az új iMac bemutatója, melyet szintén a brit legenda álmodott meg. Ekkor kezdett egyébként beindulni az a fajta videóforma, ami az Apple majdnem minden új terméke után kijött: a vállalat emberei beszélnek benne az aktuális fejlesztés erősségéről, a használhatóságról, és persze maga Ive is felszólal benne – szűkszavúan, de mégis lényegretörően.

Az alábbi videót sem érdemes kihagyni, hiszen igen fontos dátumhoz és termékhez kapcsolódik: a 2010-es iPhone 4-et promózzák benne. Erre sokan talán már nem is emlékeznek.

Érdekesség, hogy Ive volt a 2014-ben bemutatott Apple Watch dizájnfelelőse is, az eszközhöz kiadott reklámvideóban azonban már nem volt látható, a hangját viszont most is kölcsönkérte az Apple.

Bár az utóbbi években egyre kevesebbet szerepelt, Ive az idei WWDC fejlesztői konferencián bemutatott Mac Pro számítógépen is dolgozott. Részben neki köszönhető, hogy a lakás árába kerülő kompúter többek szerint egy sajtreszelőre emlékeztet, habár egy, a közelmúltban elvégzett kísérlet szerint ilyen feladatra egyáltalán nem alkalmas

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Camel festésű B-csoportos régi Lancia vár új gazdára

Camel festésű B-csoportos régi Lancia vár új gazdára

Magyar természetvédelmi szakemberek segítenek be öt balkáni államban

Magyar természetvédelmi szakemberek segítenek be öt balkáni államban

Gyújtogató járt a budapesti belvárosban, videón, ahogy elkapják a rendőrök

Gyújtogató járt a budapesti belvárosban, videón, ahogy elkapják a rendőrök