szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A korábbinál hatszor erősebb kozmikus gammasugárzást mértek a tudósok a tibeti csillagvizsgálóban.

Japá, Kína és Tibet mintegy 28 tudományos intézetének kutatói vettek részt abban a megfigyelésben, amelyben az eddigi legnagyobb, 450 teraelektronvolt energiájú kozmikus gammasugarakat észlelték egy tibeti csillagvizsgálóból. A 450 teraelektronvolt energia az orvosi diagnózist szolgáló röntgensugarak energiájának 45 milliárdszorosa – közölte a Kínai Tudományos Akadémia részecskefizikai intézete szerdán. A tudósok úgy vélik, a sugarak a Bika csillagképben lévő Rák-köd szupernóva-maradványból érkeztek, a Földtől mintegy 6500 fényévnyi távolságból.

A valaha megfigyelt eddigi legnagyobb energiájú gammasugárzás 75 teraelektronvoltos volt. Ezt Németországban figyelte meg a HEGRA Cserenkov teleszkóp.

[Elkészült a Naprendszer eddigi legrészletesebb térképe, 18 000 égitest van rajta]

Az észlelésnél egy két részből álló, nagy energia detektálására szolgáló eszközt használtak, amely a tibeti Yangbajain településen található mintegy 4260 méteres tengerszint feletti magasságban. Az egyik egy földön álló, 597 detektorból álló rendszer, ami 65 700 négyzetméren terül el. Ezek alá 64 olyan tartályt ástak el, amelyek mindegyikében nagyjából 79 ezer liter víz volt. A két rendszer együtt képes érzékelni a beérkező fényt.

A több mint három éven át tartó megfigyelés rengeteg adatot eredményezett, majd a "zajt" kiszűrve sikerült észlelni a nagy enegiájú fényt.

A mérés azért is rendkívül fontos, mert ha sikerül a korábbinál jobban megérteni a kozmikus sugarak összetevőit, abból megtudhatjuk, miből épülnek fel a távoli galaxisok, illetve milyen folyamatok képesek nagyon magas energiára felgyorsítani a részecskéket. A mostani észlelés olyan fizikai folyamatok tanulmányozását teszi lehetővé, amire a földi laboratóriumokban nincs mód. Ennek köszönhetpen a tudósok jobban megismerhetik majd a világegyetem alakulását befolyásoló eseményeket.

Ha érdeklik a tudományos felfedezések, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Budapest a Józsefvárosi Pályaudvar területére költöztetné a Természettudományi Múzeumot

Budapest a Józsefvárosi Pályaudvar területére költöztetné a Természettudományi Múzeumot

Ha előre kitölti ezt a dokumentumot, meggyorsíthatja az oltási folyamatot

Ha előre kitölti ezt a dokumentumot, meggyorsíthatja az oltási folyamatot

Versenypályán tökéletesítik a Maserati 630 lóerős új közúti sportkocsiját – fotók

Versenypályán tökéletesítik a Maserati 630 lóerős új közúti sportkocsiját – fotók