Műholdképeken látszik, mekkora kárt okozott a világ legnagyobb olajfinomítóját ért dróntámadás

Műholdképeken látszik, mekkora kárt okozott a világ legnagyobb olajfinomítóját ért dróntámadás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A hétvégén dróntámadás érte a világ legnagyobb olajfinomítóját Szaúd-Arábiában. A Fox News a támadás eredményéről közölt műholdképeket.

Hétfő reggelre jelentősen megugrott a kőolaj világpiaci ára miután szombaton dróntámadás érte a szaúd-arábiai Aramco állami olajvállalat két olajterminálját, köztük a világ legnagyobb olajfinomítóját. Emiatt az ország olajtermelése a felére csökkent. A támadást a jemeni húszi lázadók vállalták magukra, ám Washington szerint a fő felelős az őket támogató Irán lehet.

A szombati akció utáni állapotokról már korábban is lehetett néhány felvételt látni, a Fox News pedig most műholdképeket is közölt erről. A felvételek alapján összesen 17 különböző találat érte az Abkaik kormányzóságban lévő üzemet.

©

Miután az USA Iránt vádolta meg a támadással, a jemeni húszi lázadók vezetője, Muhammad al-Bukhaiti újra kihangsúlyozta, ők felelősek a támadásért, amit a szaúdi légvédelem kijátszhatósága miatt tudtak végrehajtani. Az alábbi képen a becsapódások pontos nyoma is látható.

©

Hogy pontosan mekkora kár keletkezett a létesítményben, azt egyelőre nem árulta el a szaúdi cég, és azt sem tudni, meddig tart a károk helyreállítása, de a képek alapján nem lesz egyszerű feladat az összes sérülést kijavítani. A támadás után készült felvételeken azonban nemcsak a helyszín, hanem a hatalmas füst is látszódik, ami a robbanás után szállt fel a finomítóból.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások