szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Antarktisz 5 millió négyzetkilométernyi területéről készült műholdfelvételt vizsgáltak meg a tudósok, hogy megnézzék, mennyire rossz a helyzet.

Rövid időn belül már a második igen rossz hír érkezett az Antarktiszról, ami jól mutatja, milyen súlyos hatása van a klímaváltozásnak. A napokban egy 315 milliárd tonnás jégdarab szakadt le a területről, nemrég pedig egy szintén letaglózó adat került elő: a kutatók több tízezer olvadéktavat találtak az Antarktisz keleti jégtábláin – írja az IFLScience.

A brit Durhami Egyetem és Lancasteri Egyetem tudósai a Scientific Reports című tudományos lapban adták közre jelentésüket, amelyhez 5 millió négyzetkilométernyi területről készült nagy felbontású műholdképet vizsgáltak át még 2017 nyarán.

Ezek alapján több mint 65 400 olyan tavat találtak a jég felszínén, amely a megolvad jég vízéből keletkezett. Bár a méretüket tekintve a legtöbbjük akkora, mint egy átlagos úszómedence, volt közte olyan is, amely nagyjából 70 négyzetkilométernyi területen nyúlt el.

Az olvadás a nyári időszakban természetes jelenség, a kutatókat azonban ledöbbentette, milyen sok tó keletkezett emiatt.

A kelet-antarktiszi jégtakaró a világ legnagyobb jégtakarója, ami elvileg sokkal "strapabíróbb", mint a nyugati szomszédja. Ehhez képest a tudósok a megfigyelések során arra jutottak, hogy a klímaváltozás ezt a területet is kikezdte, és a jövőben tovább ronthat a helyzetén a globális felmelegedés.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Von der Leyen szankciókat hozna az elcsalt fehérorosz választás miatt

Von der Leyen szankciókat hozna az elcsalt fehérorosz választás miatt

Háromszorosára emelik a bérleti díjakat az ócsai devizahiteles lakóparkban

Háromszorosára emelik a bérleti díjakat az ócsai devizahiteles lakóparkban

Simonka bejelentette, vallomást tesz a fideszes politikusról, aki kizáratná őt a pártból

Simonka bejelentette, vallomást tesz a fideszes politikusról, aki kizáratná őt a pártból