szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hosszú évek óta fejleszti a Microsoft azt a különleges üveglapot, amelyen a szakemberek szerint évszázadokig is megmarad az információ.

Akinek szállt már el adata egy CD/DVD-lemezről azért, mert azt túlságosan régen írta rá, az pontosan tudja, miért nem ilyen adathordozón tárolják a filmstúdiók az alkotásaikat. A pendrive és a merevlemez hasonló okok miatt szintén rossz választás lenne, így nem marad más, mint a már idejét múlt celluloid tekercsek. A filmarchívumokban dolgozók nem véletlenül ragaszkodnak hozzá, szerintük ugyanis ez az egyetlen olyan médium, ami közel 100 évet is kibírhat.

Most azonban egy igen komoly riválist kapott.

A Variety beszámolója szerint a Microsoft Poject Silica nevű fejlesztése sikerrel vette az első akadályt. A redmondi cég szakemberei egy különleges üveglapot fejlesztettek, ami adattárolsára alkalmas. Jelen esetban a Warner Bros. 1978-as Superman című filmjét sikerült rámenteni, ami a fejlesztők szerint évszázadokig is kitarthat.

©

A projekten még 2016-ban kezdtek el dolgozni, a célja pedig, hogy megoldást nyújtson az adattárolás azon fajtájára, amikor az adott információhoz csak hosszú időközönként kell hozzáférni. Ilyenek például a celluloidon tárolt filmek is, amiket legfeljebb csak "restaurálás" miatt vesznek elő, a tekercs ugyanis könnyen megsérülhet.

A most létrehozott üveglap mérete 7,5 x 7,5 centiméter x 2 milliméter, és 76,5 GB adatot képes tárolni. Mindez elsőre talán nem tűnhet túl izgalmas újdonságnak, egy Blu-ray lemez ugyanis 50 GB adatot képes tárolni egy 12 centiméteres korongon. Jelen esetben ugyanakkor a cél az időtállóság, nem pedig a kapacitás – ami a jövőben egyébként is fejlődik majd.

©

Az üveglapra írt adatok még akkor sem vesznek el, ha azt

  • megsütik,
  • forrásban lévő vízbe merítik,
  • mikrohullámú sütőbe teszik, vagy
  • megkarcolják.

A Supermant egy olyan lézerrel írták fel a lemezre, amit a szemműtéteknél is használnak. A lézerrel úgynevezett voxeleket égetnek a lemezre, amely több bit információt képes tárolni, mint a hagyományos "gödrök". Ráadásul ezek a lemezek több rétegben is használhatók, a Microsoft például 74-et nyomott egymásra.

Hogy a Microsoft fejlesztését mikor kezdik el iparszerűen használni, egyelőre nem tudni. Ahogy azt sem, lesz-e belőle valaha kézzel fogható, mindenki számára elérhető termék.

Ha kíváncsi a Microsoft újdonságaira, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A béremelés után bruttó 400 ezret kereshet egy pék az Auchannál

A béremelés után bruttó 400 ezret kereshet egy pék az Auchannál

Dobja a Laposa borokat egy budapest kávézó, miután fény derült a borász ügyeskedésére

Dobja a Laposa borokat egy budapest kávézó, miután fény derült a borász ügyeskedésére

Rontás levételét ígérte egy nő, ingatlant, ékszert, pénzt csalt ki helyette

Rontás levételét ígérte egy nő, ingatlant, ékszert, pénzt csalt ki helyette