szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Abu Bakr al-Bagdadi ellen indított amerikai hadműveletben egy jól kiképzett kutya is részt vett. Az eb nevét először biztonsági okokra hivatkozva nem árulták el, de ez azóta megváltozott.

A szíriai terrorvezér, az Abu Bakr al-Bagdadi ellen indított amerikai hadműveletben nem csak katonák vettek részt, egy négylábú "tiszt", Conan is segítette őket. Az volt feladata, hogy a begyűjtött tárgyi bizonyítékokról beazonosítsa al-Bagdadit, illetve igazolja, hogy valóban jó személyt üldöznek-e a kommandósok.

Conan neve kezdetben titkosított volt, és csak egy fotót osztottak meg róla. Minderre biztonsági okok miatt került sor. A Mashable írta meg a nyugalmazott katonatiszt és író, Mark Hertling szavai alapján, miért volt erre szükség: ha kiadták volna a kutya nevét, az ISIS feltehetően vérdíjat tűzött volna ki a fejére, hogy megtorolják vezérük halálát.

Hertling ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az eb neve által könnyebben beazonosítható a tenyésztő és gazdája, és végső soron az akcióban részt vevő katonai alakulat, valamint annak tagjai. Egy, a minap tartott ceremónián azonban elárulták a hős kutya nevét, azt ráadásul Donald Trump amerikai elnök is megírta a Twitteren, miután kitüntette a négylábút.

Bár egy név alapján valószínűleg nem fogják kitalálni, hol állomásozik a kutya, ráadásul az sem biztos, hogy ez a valódi neve, a lépés több szempontból sem volt bölcs dolog. Nem kevesen már azt sem tartották jó ötletnek, hogy a kutyáról készült fotót publikálja az amerikai kormány, hiszen azzal tárgyi bizonyíték került a terroristák kezébe: pontosan tudni, melyik állat végzett sokáig követett vezetőjükkel.

Conanról ugyanakkor mást nem árultak el, így például a legfontosabbat, hogy mely alakulattal együtt vett részt a titkos akcióban, továbbra sem tudni. Ahogy persze azoknak a neve sem ismert, akik a hadműveletet irányították, és a katonák neveit sem fedték fel. Erre egyébként valószínűleg soha nem is kerül sor, hiszen azzal alighanem halálos ítéletüket írnák alá: az ISIS megmaradt harcosai pontosan tudnák, kiket keressenek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!