szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy új kutatási eredmény szerint a kutatók a kólibaktérium egy olyan törzsét tenyésztették ki, ami az üvegházhatású gáz elfogyasztására "koncentrál".

Ahhoz, hogy egyáltalán esélyünk legyen eredményesen harcba szállni a klímaváltozás ellen, arra van szükség, hogy komoly mértékben csökkentsük a levegő szén-dixoxid – és egyéb, üvegházhatást okozó gáz – mennyiségét a levegőben. Mivel a legfrissebb jelentések szerint a kibocsátás mértéke folyamatosan nő, ez csak úgy érhető el, hogy valahogy elkezdjük kivonni ezt a levegőből.

[Kimondta az ENSZ: lényegében elvesztettük a klímaváltozás elleni harcot]

Az elmúlt években a tudósok folyamatosan dolgoztak azon, hogy valamilyen megoldást találjanak erre a problémára. Most az amerikai kutatók álltak elő egy "technológiával", amire reménykedve tekinthetünk.

A Cell című tudományos szaklapban megjelent publikáció szerint a kutatóknak sikerült a kólibaktérium egy olyan törzsét kitenyészteniük, amely szén-dioxiddal táplálkozik, majd végtermékként bioüzemanyagot állít elő.

[Van egy kis gond: gyorsabban melegszik a Föld, mint eddig gondoltuk]

Bár a kólibaktériumoknak alapvetően nincs jó "sajtójuk", a kutatók már több szempontból is eredményesen használták fel őket. Sikerült velük például adatokat tárolni, de léteznek olyan "számítógépek" is, amelyeknek az alapját épp ezek a baktériumok adják – írja az Engadget.

Ez egyébként nem az első alkalom, hogy a kutatók baktériumokkal kísérleteznek a szén-dioxid csökkentésére, ám az eddigi próbálkozások során a kitenyésztett törzs inkább a tápláléka "kiegészítéseként" fogyasztotta az üvegházhatást okozó gázt. A kutatók szerint ugyanakkor egyelőre nem értek el áttörést, a kólibaktérium ugyanis jelenleg több szén-dioxidot termel, mint amennyit elfogyaszt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!