szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szűk három évtized alatt több mint fél Celsius-fokkal nőtt a globális átlaghőmérséklet, a szén-dioxid légköri koncentrációja pedig 15 százalékkal emelkedett.

Hétfőn vette kezdetét az ENSZ 25. klímacsúcsa, amelynek már a legelején igen súlyos állítások hangzottak el. Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára szerint hamarosan elérkezünk ahhoz a ponthoz, ahonnan nincs visszaút – ezt bizonyítják azok az adatok is, amelyeket nemrég hoztak nyilvánosságra.

Az eredetileg Chilébe meghirdetett, de az ottani politikai helyzet miatt inkább Madridba áttett klímacsúcs első napján azonban nemcsak a múlt héten megjelent adatok kerültek szóba. Az AP hírügynökség egy érzékletes adatsorral foglalta össze, mi történt a bolygóval azóta, hogy az első klímacsúcsot megtartották.

[Kimondta az ENSZ: lényegében elvesztettük a klímaváltozás elleni harcot]

Kiderült, az ENSZ 1992-ben Rio de Janeiróban megrendezett első klímakonferenciája óta a Föld

több mint fél fokkal lett melegebb, óriási mennyiségű jég olvadt el és világszerte pusztító időjárási katasztrófák sora következett be.

©

Az amerikai Országos Légkör- és Óceánkutató Hivatal (NOAA) adatai szerint a Föld légkörében a szén-dioxid mennyisége 358 ppm-ről csaknem 412 ppm-re emelkedett, ami 27 év alatt 15 százalékos növekedést jelent. A fosszilis tüzelőkből és iparból eredő üvegházhatású gázok kibocsátása az 1992-ben mért 6,06 milliárd tonna volt, 2017-ben viszont már 9,87 milliárd tonnát mértek, ami a Global Carbon Project (GCP) nevű szervezet szerint 25 év alatt 63 százalékos növekedést jelent.

A globális átlaghőmérséklet 27 év alatt 0,57 fokkal nőtt a NOAA megállapítása szerint.

1993. január 1-je óta 212 időjárási katasztrófa következett be, amely az Egyesült Államoknak egyenként legalább egymilliárd dollárjába (303 milliárd forintjába) került az inflációhoz igazítva. A katasztrófáknak emellett több mint tízezer halálos áldozata volt. Átlagosan évente 7,8 katasztrófa pusztított 1993 óta, míg 1980 és 1992 között a NOAA szerint évi 3,2 katasztrófa volt az átlag. Az Egyesült Államokat érő tíz legnagyobb költséggel járó hurrikánból kilenc 1992 vége óta pusztított az országban. Az egyetlen korábbi az Andrew hurrikán volt, amely 1992 augusztusában csapott le.

©

Az Amerikában fellángolt erdőtüzek által felégetett területek nagysága 1992-ben ötéves átlagban 13 355 négyzetkilométer volt, 2018-ban viszont már ennek több mint duplája, 30 756 négyzetkilométer.

Az északi-sarki jég éves átlagos kiterjedése az 1992-es 4,7 millió négyzetkilométerről 2019-re 3,9 millió négyzetkilométerre csökkent, ami 17 százalékos visszaesést mutat az amerikai Országos Hó- és Jégadatközpont szerint.

1992. és 2017. között az Antarktisz jégmezői három billiárd tonna jeget vesztettek az olvadás miatt egy tanulmány szerint, ami a Nature folyóiratban jelent meg.

A tengerek globális szintje 1992 óta évente átlagosan 2,9 millimétert emelkedett a NOAA adatai szerint, ami összesen 78,3 milliméteres tengerszint-növekedést jelent.

Ha kíváncsi a klímaváltozással kapcsolatos legfontosabb hírekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tizenegy gyermek halt meg a jemeni támadásokban

Tizenegy gyermek halt meg a jemeni támadásokban

Seres László: Sorostalanság

Seres László: Sorostalanság

Újabb brit bázist nyitott a Wizz Air

Újabb brit bázist nyitott a Wizz Air