szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre jobban terjednek az online kapcsolódó intelliegnes készülékek (IoT-eszközök), és újabb célpontot jelentenek a hackereknek. Azonban más veszély is leselkedik itt, és épp ettől óvná a felhasználókat az FBI portlandi irodája.

Az FBI portlandi irodája azt javasolja az IoT-eszközök tulajdonosainak, hogy tartsák eszközüket/eszközeiket egy olyan wifi-hálózaton, ami más, mint amit elsődleges készülékeikhez (laptopjukhoz, asztali gépükhöz, okostelefonjukhoz) használnak. Egyszerűbben fogalmazva: a hűtőszekrény és például a laptop ne legyen ugyanazon a hálózaton, a legszemélyesebb adatok máshol legyenek, mint az egyéb IoT-eszközök. Erre egyébként a múltban már több informatikai és biztonsági szakértő is felhívta a figyelmet.

Az érvelésük logikus: amennyiben az összes IoT-eszköz külön hálózaton található, akkor bármilyen támadás ezen készülékek ellen (amire egyébként szép számmal volt már példa) nem teszi lehetővé a hackerek számára, hogy hozzáférjenek az elsődleges eszközökhöz, amelyeken általában a kényesebb adatokat tárolják. A kétféle hálózat feltörése pedig meglehetősen nagy erőfeszítést kíván.

©

Az elsődleges és az IoT-eszközök elkülönített hálózaton való futtatása viszont nem túl egyszerű, éppen ezért a szakemberek két külön router használatát javasolják. Persze választható a bonyolultabb módszer, az úgynevezett mikroszegmentálás is – ez a funkció a legtöbb wifi-router firmware-jében megtalálható. Lehetővé teszi a router adminjának, hogy virtuális helyi hálózatokat hozzon létre. Ezek különálló hálózatokként viselkednek, még ha közös is a routerük.

Az FBI egyéb tanácsokat is megfogalmazott az IoT-eszközök tulajdonosai számára. Például hogy változtassák meg az eszközök alapértelmezett jelszavát, és minél hosszabb és egyedibb jelszót válasszanak. Számos olyan IoT-eszköz van, amelyet okostelefonos alkalmazások támogatnak. Ezek az appok a háttérben futhatnak, alapértelmezett engedélyeket használhatnak, anélkül, hogy erről a felhasználó tudna. Érdemes ennek utánajárni, megtudni, milyen információkat gyűjtenek ezek az appok, és meg kell fontolni, mire adunk engedélyt nekik. Arról is érdemes meggyőződni, hogy rendszeresen frissítve vannak-e az eszközök. Amennyiben a hardver, a szoftver és az operációs rendszer számára automatikus frissítések érhetők el, akkor érdemes bekapcsolni ezt a funkciót.

Néhány nappal ezelőtt az tévékészülékekkel kapcsolatos veszélyekre hívta fel a figyelmet az FBI, a részletekről itt olvashatnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videón is látható, ahogy egy Ford Mustanggal tetőre borulnak Nyíregyházán

Videón is látható, ahogy egy Ford Mustanggal tetőre borulnak Nyíregyházán

Doku360: Hogy mit jelent szeretni, azt a saját családomban tapasztaltam meg először

Doku360: Hogy mit jelent szeretni, azt a saját családomban tapasztaltam meg először

Feltűnő volt a Jaguar egy tréleren Nagykerekinél, és lopott is

Feltűnő volt a Jaguar egy tréleren Nagykerekinél, és lopott is