szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA 2014 és 2016 között termesztett piros fejes salátát a Nemzetközi Űrállomáson mesterséges, de a földire hasonlító körülmények között. Kiderült, a növény nemcsak finom lett.

Ahhoz, hogy az emberiség más égitesten is meg tudja vetni a lábát – legyen szó akár a Holdra épített bázisról vagy a marsi kolóniáról – a legfontosabb, hogy az űrhajósok élelmiszer-ellátása folyamatos legyen. A Nemzetközi Űrállomásra már el tudjuk juttatni az utánpótlást, a Hold esetében ez talán sikerülne, ám a Mars esetében ez hónapokat venne igénybe, így a "szállítmányozás" nem tűnik élhető megoldásnak.

A tudósok éppen ezért egy ideje már azon ötletelnek, hogyan lehetne megoldani, hogy az asztronauták a világűrben, menet közben termeljék meg a számukra szükséges élelmet. Az eddigi leglátványosabb kísérletet ezen a téren a kínaiak végezték el: nem sokkal azután, hogy a Csang'o-4 szonda megérkezett a Holdra, a Kínai Űrkutatási Hivatal egy fotót közölt arról, hogy a leszállóegység dobozába rejtett magok kikeltek.

©

Néhány hónappal később a holland kutatók számolhattak be egy komoly sikerről. A tudósok tíz különféle növényt termesztettek a NASA által kifejlesztett, a Hold és a Mars talajára hasonlító "földben": kerti zsázsát, rukkolát, paradicsomot, retket, zabot, quinoát, spenótot, snidlinget, babot és póréhagymát – a spenót kivételével pedig mindegyik ehető termést hozott.

Hasonló kísérletet már a NASA is végzett, de ők a világűrben kezdtek kertészkedni. A kutatók 2014 és 2016 között a Nemzetközi Űrállomáson piros fejes salátát termesztettek olyan mesterségesen létrehozott körülmények között, amilyen a földi változatot is körülvette. Az már korábban kiderült, hogy ízre szinte nincs eltérés a kettő között, most viszont az is, hogy a bennük lévő tápanyagok szintje is alig tér el egymástól – számolt be róla az Engadget.

©

A kettő közti legnagyobb különbség, hogy a Nemzetközi Űrállomáson termesztett salátán több volt a mikroorganizmus, de ez a tudósok szerint csak a speciális környezetnek köszönhető. Ugyanakkor megjegyezték: egyik sem veszélyes az emberre nézve, tehát nem olyanok, mint például a szalmonella vagy a kólibaktérium.

©
©

Mindez nagyon fontos eredmény, ennek fényében ugyanis nemcsak az űrállomásra érkező élelmiszer mennyiségét lehetne csökkenteni, de a Holdon való létet, vagy a marsi küldetéseket is egyszerűbbé tenné. Arról nem is beszélve, hogy a tudósok szerint pszichológiai szempontból is jó hatása lenne az űrhajósokra a a világűrben a növénytermesztésnek, ráadásul mivel oxigént termelnek, bizonyos helyzetekben akár életmentő is lehet a jelenlétük.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A hétvégéken továbbra is ingyen szállítja a BKK a bicikliket

A hétvégéken továbbra is ingyen szállítja a BKK a bicikliket

"Meg kell szurkálnia valakit" - az interneten fenyegetőzött egy jogosítványát visszakövetelő férfi

"Meg kell szurkálnia valakit" - az interneten fenyegetőzött egy jogosítványát visszakövetelő férfi

Váratlanul lemondott az Államkincstár vezetője

Váratlanul lemondott az Államkincstár vezetője