szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint 200 napot voltak fent.

Sikeresen földet ért pénteken a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) érkező három űrhajós a kazahsztáni Karagandai területen.

Az Andrew Morgant, Jessica Meirt és Oleg Szkripocskát szállító Szojuz MSZ-15 orosz űrhajó a karagandai Zsezkazgan városa mellett landolt. Az űrhajósokat a koronavírus-járvány miatt a legszigorúbb biztonsági feltételek között emelték ki; a műveletben részt vevő szakembereket előzőleg letesztelték.

Az űrhajósok több mint 200 napot töltöttek az űrállomáson. Morgan 272 napot volt az ISS-en, ez idő alatt hét űrsétát tett. Szkripocska és Meir 205 napot töltött az állomáson. Meir és a még februárban hazatért Christina Koch októberi űrsétájuk során kicserélték az állomás akkumulátorait; az volt az első alkalom, hogy csak nők léptek ki a világűrbe.

A három űrhajós éppen az Apollo-13 űrhajó balesetének 50. évfordulóján érkezett vissza. A szerencsétlenül járt űrhajó 1970-ben indult a Holdra, de a szervizmoduljában történt robbanás miatt súlyosan megrongálódott, és a küldetését félbeszakította. Három fős legénysége, valamint a földi személyzet helytállásának köszönhetően a jármű szerencsésen visszatért a Földre.

A most hazatért űrhajósok feladatait az ISS-re április 9-én érkezett két orosz és egy amerikai űrhajós, Anatolij Ivanyisin, Iván Vágner és Christopher Cassidy vesz át, akiket a koronavírus-világjárvány miatt az orosz egészségügyi hatóságok az elmúlt egy hónap alatt rendkívül szigorú karanténmegfigyelés alatt tartottak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Sikeresen indult a SpaceX legújabb küldetése – videó

Újabb teherszállítmányt indított el a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) az amerikai űrkutatási vállalat pénteken. Egyúttal ez volt az 50. próba, amelynek során az űrhajót felvivő rakétát úgy térítették vissza a Földre, hogy újra felhasználható legyen.

Mutatunk öt számot, ha ön is ezekre gondolt, most nagyon örülhet

Mutatunk öt számot, ha ön is ezekre gondolt, most nagyon örülhet

Gulyás Gergely: Én örülök annak, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk

Gulyás Gergely: Én örülök annak, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk

"Csehországban meg kell hosszabbítani a szükségállapotot"

"Csehországban meg kell hosszabbítani a szükségállapotot"