szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rövidesen ismét a levegőbe emelkedik az X-37B kémrepülő, de ahogy az lenni szokott, most sem tudni, miért indul útnak.

Néhány nap múlva ismét küldetést hajt végre az amerikai légierő X-37B kémrepülője, de hogy hova és miért megy, arról most sem tudni semmit. A Space.com űrhajózási hírportál szerint a titokzatos szerkezet május 16-án emelkedik majd a levegőbe, a floridai Cape Canaveral légitámaszpontról. A pilóta nélküli repülőnek ez lesz a hatodik missziója, az előző tavaly augusztusban ért véget. A gép akkor 719 nap után tért vissza a Földre.

Az X-37B pontos felépítése, utaztatásának célja és rakománya teljes titok az állampolgárok előtt. Így aztán csak tippelni lehet, miért indítja útnak újra és újra az amerikai légierő. A találgatások közé tartozik, hogy a repülőt különféle eszközök és anyagok űrbéli körülmények közti vizsgálatához építették, hogy azokra miként hat ez az állapot.

A hadsereg létrehozott ugyan egy honlapot a kémrepülőnek, de itt csak általánosságban írnak róla, azt sem részletezik, miért végez ilyen hosszú küldetéseket. A világűr békés felfedezését szorgalmazó Secure World Foundation szervezet szerint elképzelhető, hogy a légierő hírszerzési eszközöket tesztel a géppel, mások viszont úgy tartják, az űreszköz kémkedik utánunk, illetve más nemzetek után.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Illegális szexpartin vett részt egy EP-képviselő

Illegális szexpartin vett részt egy EP-képviselő

Egyben leszállt a kínai holdszonda, nemsokára elkezdi gyűjteni a Hold köveit

Egyben leszállt a kínai holdszonda, nemsokára elkezdi gyűjteni a Hold köveit

A közmédia simán címbe rakja a szexizmust

A közmédia simán címbe rakja a szexizmust