szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Három kínai és egy dél-koreai csúcsmobilt eresztettünk egymásnak, melyek összesen 659 megapixelnyi felbontást vonultatnak fel kameráikban, és még a távoli fotós témákat is könnyen közelebb hozzák.

Sokan talán már nem is emlékeznek arra, hogy a Samsung 2013-ban előrukkolt egy 10x-es optikai zoomos okostelefonnal. Ez volt a Galaxy S4 Zoom, mely egy évvel később a Galaxy K Zoommal hasonló optikai nagyításra képes utódot kapott. Ez a két készülék mindennek volt nevezhető, csak éppen kompaktnak nem, hiszen esetükben lényegében egy okostelefon és egy normál digitális fényképezőgép házasításához volt szerencsénk.

A nemrégiben a szerkesztőségünkbe érkezett Huawei P40 Pro+ viszont egy teljesen hagyományos méretű és formavilágú okostelefon, mely mellesleg 10x-es optikai zoomos kamerát rejt magában. A legfrissebb kínai csúcsmobilt a legjobb kamerás riválisaival vetettük össze.

©

Huawei-testvérek

Az általunk nemrégiben alaposan letesztelt Huawei P40 Próhoz képest a Huawei P40 Pro+ a gyorsabb vezeték nélküli töltési lehetőségen kívül a hátoldali zoomkamerák tekintetében hozott változást, illetve annyiban, hogy a 17 grammal nehezebb Pro+ hátlapja és kerete kerámiából van. Minden más, a méret, a kijelző, a chipset, az akkumulátor változatlan.

A vezeték nélküli töltési teljesítmény 27-ről 40 W-ra nőtt, ami új rekord az iparágban. Kipróbáltuk, a teljesen lemerített P40 Pro+ 4200 mAh kapacitású akkumulátora 64 perc alatt 100 százalékra tölthető a kiegészítőként megvásárolható, aktív hűtéses új indukciós töltőállvánnyal, vagyis lényegében ugyanolyan gyorsan, mint a normál vezetékes töltővel.

P40 Pro és P40 Pro+
©

A főkamera változatlanul 50 megapixeles felbontású, és ami ennél sokkalta fontosabb, hogy az iparág legnagyobb méretű képérzékelőjét vonultatja fel. A 40 megapixeles nagylátószögű kamera, a mélységérzékelő és a 32 megapixeles, autofókuszos frontkamera érintetlen maradt.

©

A 12 megapixeles felbontású és 5x-ös optikai zoomot biztosító kamera helyére két új 8 megapixeles képalkotó modul került. Ezek egyike 3x-os, másika 10x-os optikai nagyítást biztosít, a digitális zoommal kiegészített legnagyobb nagyítás mértéke pedig 50x-ről 100x-ra nőtt.

©

Space zoom

A korábban már részletesen bemutatott Samsung Galaxy S20 Ultra a dél-koreai gyártó aktuális csúcskategóriás modellje. A hátoldali főkamera 108 megapixeles felbontású, vagyis e tekintetben papíron több mint kétszeres az előny a Huawei testvérpároshoz képest, viszont a szenzor kicsit kisebb, a pixelméret pedig jelentősen szerényebb.

A zoomkamera 48 megapixeles, a nagylátószögű egység 12 megapixeles felbontású, és természetesen mélységérzéklőt is kapunk a pénzünkért, miközben a frontkamera révén akár 40 megapixeles önarcképek is készíthetők.

Az optikai zoom 4x-es nagyításra képes, ami felett 5x-ös és 10x-es hibrid zoomokat használhatunk egész jó képminőség mellett. A legnagyobb, már erősen digitális nagyítás 100x-os.

Huawei P40 Pro, Huawei P40 Pro+, Samsung Galaxy S20 Ultra, Xiaomi Mi 10 Pro
©

A negyedik versenyző

A Xiaomi a Samsung S20 Ultráéhoz hasonló 108 megapixeles szenzort szerel aktuális zászlóshajó modelljébe, az általunk a közelmúltban alaposan körbejárt Mi 10 Próba. Az azonos felbontású két érzékelő közötti legfontosabb különbség, hogy míg a Samsung 9x-es, addig a Xiaomi csak 4x-es pixelösszevonásos képminőségjavítást alkalmaz, így az alapértelmezett felbontás nem 12, hanem 25 megapixeles.

Telefotós egységből kettőt is kapunk. A 2x-es zoomos példány 12 megapixeles, a 3,7x-es nagyításra képes darab pedig 8 megapixeles felbontású. Utóbbi 5x-ös hibrid zoomot, illetve maximum 50x-es digitális nagyítást is lehetővé tesz.

A nagylátószögű kamera 20 megapixeles felbontású, a szelfizést pedig egy ugyancsak 20 megapixeles kamera segíti.

Huawei P40 Pro, Huawei P40 Pro+, Samsung Galaxy S20 Ultra, Xiaomi Mi 10 Pro
©

Mettől meddig?

A legnagyobb látószöget az S20 Ultra biztosítja, tehát ennek a készüléknek a fotóira fér a legtöbb a megörökítendő témából. Ilyen egy a Samsunggal készített ultrawide felvétel:

©

A Huawei-féle nagylátószög jól láthatóan szűkebb:

©

A P40 Pro 5x-ös optikai zoomja ilyen:

©

A P40 Pro+ tisztán optikai 10x-es nagyítása pedig így mutat:

©

Az alábbi kis képeken a tesztfelvételek kiragadott középső részlete látható. A P40 Pro+ bizonyítja, hogy a 10x-es optikai zoom a gyakorlatban is hasznos tud lenni a riválisok digitális segítséggel készült fotóihoz képest. A Mi 10 Pro pedig eléggé leszerepel.

©
©

Maximum zoom

A legnagyobb nagyítás a P40 Pro+ és az S20 Ultra esetében 100x-os, a másik két versenyzőnél pedig az 50x-es zoom jelenti a plafont. Ezek egyike sem túl életképes, ilyenkor maximum digitális távcsőként képesek funkcionálni a készülékek. Ha mindenképpen választanunk kellene, akkor a P40 Pro+-ra voksolnánk.

P40 Pro
©
P40 Pro+
©
S20 Ultra
©
Mi 10 Pro
©

Legnagyobb felbontás

Normál látószög és jól megvilágított téma esetében minimális a különbség a készülékek képminősége között, ma már bármelyik ilyen telefonnal kiváló nappali képek készíthetők, éjszakai fotózásban viszont a Huawei egy picit előrébb tart a riválisainál. Ha jól megvilágított témák esetében kikapcsoljuk az alapértelmezett pixelösszevonásos képminőségjavítást, akkor delikvenseinkkel 50-108 megapixeles felvételek készíthetők.

©

Az alábbi teszt során az S20 Ultra készítette a legnagyobb méretű, közel 44 MB-os képet, mégsem ez tartalmazza a legtöbb finom részletet. Bár a P40 Pro és a P40 Pro+ elvileg ugyanolyan főkamerát használ, utóbbival érdekes módon kicsit jobb képminőség érhető el, 12 helyett 14 MB-os fájlméret mellett. A Xiaomi képe 31 MB-os.

©

Konklúzió

Tapasztalataink szerint a DxOMark aktuális toplistáját uraló Huawei P40 Prónál is létezik jobb kamerás mobil, ugyanis a 10x-es optikai zoomos Huawei P40 Pro+ egy kicsit még magasabbra helyezi a lécet.

A 8/256 GB-os P40 Prót cikkünk írásakor 345 ezer forintos áron jegyzik, a boltokba hamarosan megérkező 8/512 GB-os P40 Pro+ európai listaára pedig 1299-1399 euró (448-483 ezer forint). A felár tehát tetemes, és azt sem szabad elfelejteni, hogy a kínai gyártó mobiljain sajnos nélkülöznünk kell a Google szolgáltatásait.

P40 Pro és P40 Pro+
©

A Samsung Galaxy S20 Ultra jelenleg 400 ezer forint ellenében vihető haza, a Xiaomi Mi 10 Pro árcéduláján pedig 380 ezer forintos összeg olvasható.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!