szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legutóbbi értesülések szerint a megszokottnál olcsóbb lehet az őszre várt iPhone 12. Ez pedig már elgondolkoztathatja az androidosokat, hogy váltsanak-e.

Ha valami biztos jelen pillanatban az idei iPhone-ok, az iPhone 12-esek körül, az az, hogy semmi sem biztos. A jelenlegi egészségügyi helyzet indokolhatná a szeptemberi bemutató csúszását, vagy legalábbis azt, hogy valamelyik modellt később mutatnák be.

Abban sincs egyetértés az elemzők között, hogy valójában mire is koncentrál jelenleg az Apple. Vannak, akik szerint kizárólag 5G-s modellek érkezhetnek idén, mások viszont úgy vélik, hogy legalább egy eszköz továbbra is 4G-s lesz. Ezen elemzők közé tartozik Daniel Ives is, aki a Gizmochina által idézett jegyzetében sokak számára érdekes megközelítést vázolt fel.

Szerinte a legolcsóbb iPhone 5G-támogatás nélkül érkezik, és olyan piacokat céloz meg vele az Apple, amelyeken még úgysem érhető el az 5G. Ez a bizonyos 4G-s iPhone természetesen olcsóbb lenne, mint 5G-s társai. Könnyen lehet, hogy az 5,4”-es konfiguráció lenne ez a bizonyos legolcsóbb iPhone, és megfizethetőbb lenne, mint a tavalyi iPhone 11, ami akkor 699 dollárba került.

A gyártói költségek nemcsak az 5G kihagyásával csökkenthetők, hanem OLED technológia kihagyásával is: a képernyő árát a szokásos módon, LCD panel felhasználásával tarthatja alacsonyan az Apple. Az is mérsékelheti az árat, ami a napokban röppent fel pletykaként: ha a gyártó valóban nem csomagol sem töltőt, sem fülhallgatót a készülék mellé.

Bár egyelőre semmi konkrétumot nem lehet tudni az Apple idei árképzéséről, többen is úgy vélik, hogy ennek a bizonyos 4G-s iPhone-nak az ára a már említett iPhone 11 és az idén piacra dobott iPhone SE (399 dollár) között lenne. Ez itthon 200-220 ezer forint körüli árcédulát jelenthet.

Egy ilyen árral pedig, véli az elemző, már jó néhány androidos telefonnal versenyezhetne a jellemzően borsos árairól ismert Apple új modellje. Egyes androidos szakoldalak korábban az általunk is tesztelt iPhone SE-ről is azt írták, az annál megszabott ár esetén a nem maximálisan elkötelezett felhasználók már elgondolkodhatnak a váltáson.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!