szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Facebook után újabb két cég jelentette be: egyelőre nem hajlandóak teljesíteni a hongkongi hatóság kéréseit.

Azzal, hogy a múlt hét szerdán életbe lépett Hongkongban a városállam autonómiáját csorbító kínai nemzetbiztonsági törvény, nemcsak a hétköznapi életben, a kibertérben is sok minden változhat. A jogászok szerint a hatóság mostantól fogva kötelezheti a felhasználókat és a cégeket arra, hogy töröljék a Pekingnek nem tetsző dolgokat az internetről, emellett pedig felpöröghet a felhasználói adatok kikérése is.

Ez utóbbi kapcsán a Facebook már bejelentette, egy időre felfüggeszti az adatok kiadását, szeretnék ugyanis tüzetesebben áttanulmányozni a nemzetbiztonsági törvényt, különös tekintettel az emberi jogokat is érintő részeket. Most újabb két cég csatlakozott a közösségi oldalhoz.

[Lelép Hongkongból a TikTok az élesített kínai törvény miatt]

A New York Times beszámolója szerint a Facebook mellett a Google és a Twitter is bejelentette, hogy átmenetileg nem ad ki adatokat a hongkongi felhasználókról. Mindkét cég ugyanazzal magyarázta a lépést: át kell nézniük a törvényt. Mindkét vállalat július 1-jével, vagyis a törvény hatályba lépésével egyidőben döntött az adatszolgáltatás felfüggesztése mellett.

A cégek döntése érthető, az új nemzetbiztonsági törvény értelmében ugyanis terrorista cselekménynek minősít minden olyan lépést, ami Kína nemzetbiztonságát veszélyezteti. Ilyenek lehetnek például azok a tüntetések, amelyeken eddig a hongkongiak részt vettek. Ezeket pedig többnyire a közösségi oldalakon szervezték.

A Google, a Facebook és a Twitter Kínában már évek óta elérhetetlen a kínai nagy tűzfal miatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: Ijesztő, ahogyan autó alá csúszik a motoros, de viszonylag olcsón megúszta

Videó: Ijesztő, ahogyan autó alá csúszik a motoros, de viszonylag olcsón megúszta

Kínai hekkerek állítják, javíthatatlan hibát találtak az Apple egyik legfontosabb alkatrészében

Kínai hekkerek állítják, javíthatatlan hibát találtak az Apple egyik legfontosabb alkatrészében

Az Alibabával, szinte mellékesen indult, ma a világ egyik legnagyobb fintech cége

Az Alibabával, szinte mellékesen indult, ma a világ egyik legnagyobb fintech cége