szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Először a Facebook tulajdonában lévő WhatsApp, majd az egész Facebook döntött úgy, nem teljesíti a hatóság felhasználókra vonatkozó adatigénylését.

Múlt héten szerdán lépett életbe a Hongkong autonómiáját csorbító nemzetbiztonsági törvény, Kína pedig azonnal megmutatta a világnak – és a városállamnak –, hogy ez mit is jelent a gyakorlatban. Először zászlólengetésért tartóztattak le egy tüntetőt, majd elkezdték begyűjteni a "felforgató" könyveket.

Mindez a kibertérben is változás hozhat. A jogászok szerint a törvény életbe lépésével a hatóság kötelezheti az egyéneket és a cégeket is, hogy a Kínának nem tetsző tartalmakat eltávolítsák az internetről. Mindez vonatkozik a Facebookra is, amit eddig bárki szabadon elérhetett a városállamban. A jelek szerint azonban Mark Zuckerbergék nem törik magukat, hogy engedelmeskedjenek Kínának.

A Wall Street Journal beszámolója szerint elsőként a Facebookhoz tartozó WhatsApp döntött úgy, hogy leállítja a hongkongi hatóság felhasználókra vonatkozó adatigénylését, amíg "át nem nézik az új törvényt". Nem sokkal később már a Facebook vezetése jelezte, egyelőre nem adnak ki adatokat a felhasználókról a hatóságnak.

A WhatsApp szóvivője a lapnak úgy nyilatkozott, először szeretnék alaposan átnézni az új törvényt, különös tekintettel az emberi jogokra vonatkozó részeket. A jogászok úgy vélik, a törvény nem ad arra lehetőséget Kínának, hogy blokkolja a Facebook szolgáltatásait Hongkongban, de az egészen biztos, hogy a cég mostani döntése ellentétes azzal, amit a rezsim szeretne.

A következő napokban ebből a szempontból is érdemes lesz Hongkongra figyelni: egyfelől azért, mert kiderül, mások is csatlakoznak-e a Facebookhoz, másfelől pedig azért, miként reagál erre a kínai kormány.

Tavaly az Apple végül engedett a kínai nyomásnak, amikor arra kérték őket, távolítsák el a hongkongi rendőrök mozgását követő alkalmazást.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már online is lehet ruhát próbálni

Már online is lehet ruhát próbálni

Hétvégén lesz az egyik legszerethetőbb magyar fesztivál

Hétvégén lesz az egyik legszerethetőbb magyar fesztivál

Boldogan élik meg a hírhedt Topház volt lakói, hogy megmentették őket

Boldogan élik meg a hírhedt Topház volt lakói, hogy megmentették őket